Snart går fristen for å søke høyere utdanning til høsten ut. Selv om verden er kaotisk og fremtiden synes usikker, er mulighetene mange. Nettavisen snakker med kjente fjes med ulik bakgrunn om hva de tenkte om karrierevalg i ung alder - og hva de tror er lurt å studere nå.

Før han ble omtalt som Fremskrittspartiets nye «wonderboy» og ble toppsjef for et selskap som utvikler selvkjørende, elektriske ferger, hadde Ketil Solvik-Olsen egentlig mest lyst til å bli bussjåfør og ta over familiens bensinstasjon.

Han har i jobbet i kassen på Bryne Shellsenter, på Disneyworld i Florida og på OL i Atlanta i 1996. Senere jobbet han både i et bilselskap og et rederi, før han tolv år senere ble samferdselsminister. Så ble jærbuen med familien til Alabama og etablerte en flyskole.

Karrieren til Ketil Solvik-Olsen er ikke resultatet av en nøye planlagt strategi eller noe du kan finne i en brosjyre hos studieveilederen. Men det var heller ikke meningen.

– Hva var din opprinnelige karriereplan da du begynte å studere?

– Da jeg gikk på barneskolen var planen at jeg skulle jobbe på bensinstasjon og være bussjåfør. På universitetet ble jeg imidlertid mer og mer samfunnsinteressert, og endte opp med å ta grader innen statsvitenskap og sosialøkonomi. Broren min er utdannet siviløkonom, og mener vel at den tilnærmingen er helt bortkastet, mens jeg mener at han mangler perspektiv, sier Solvik-Olsen med en god latter.

I løpet av ungdomsårene virket næringslivet som et mer og mer forlokkende sted å jobbe, og derfor ble det viktig for Solvik-Olsen å lære seg og forstå hvordan økonomien virket. Som politiker har det ikke vært dumt å forstå hvilke ressurser man har til rådighet, og sånn sett er 49-åringen glad for at han valgte en anvendelig utdanning som økonomi.

– Det er ikke bare lett å være 20 år og tenke på hva du skal gjøre resten av livet. Uforutsette ting skjer og dukker opp som du ikke kan planlegge, sier Solvik-Olsen.

Les mer: Det virale kjetting-fenomenet fra Sotra som kan ikke fordra regelryttere

– Ikke lag en tiårsplan

Etter et år som vernepliktig i Hans Majestet Kongens Gardes musikktropp, satte 20 år gamle Solvik-Olsen seg på flyet til Ohio for å studere. Utvekslingsåret i Michigan på videregående ga mersmak, og jærbuen var klar for tre nye år i statene.

– Jeg vil anbefale alle å komme seg ut av Norge, for verden er stor og det finnes mange andre måter å tenke på enn her. Andres tankegang er hverken mer galt eller riktig enn her, men å ta inn flere perspektiver kan være nyttig for alle. Vi er et lite land med mye samhandling og varme, men å komme seg ut kan være viktig for både språk, kulturforståelse og mentalitet, forteller Solvik-Olsen.

Til tross for at University of Tuledo i utgangspunktet var et lite, regionalt universitet, kom ti prosent av studentmassen fra asiatiske land - og Solvik-Olsen lærte andre kulturer å kjenne. I dag har jærbuen fortsatt kontakt med flere av professorene han hadde fra studietiden.

– Hva er det smarteste du har gjort i karrieren?

– Jeg har alltid vektlagt å forstå og være flink til det jeg gjør. Men jeg har også vært åpen for nye muligheter. Ikke lag en tiårsplan, men hopp på muligheter etter hvert som de dukker opp. I Norge skal vi helst ikke skryte så mye, men jeg brukte tre år på å fullføre et femårig utdanningsløp. Det klarte jeg fordi arbeidet var kjempeinteressant og motiverende, sier Solvik-Olsen og fortsetter:

– Jeg brukte så klart mange timer på lesesalen, og det kunne virke overveldende å løse tidsmessig. Men underveis dukket det opp spontane ting som gjorde at jeg fikk oppleve mye underveis, og som bidro til variasjon i arbeidet.

Nordmannen fikk tilfeldigvis sommerjobb i Washington DC, som han kombinerte med selvstudiefag. Sommeren i hovedstaden bød på tunge rapporter og lange kvelder, men han fikk også studiepoeng for innsatsen. I 1996 jobbet også Solvik-Olsen under OL i Atlanta - eller rettere sagt så jobbet han som assistent i en slags OL-landsby i Tennessee.

– Når du kombinerer flere interesser, kan du få mye ut av tiden og få spennende opplevelser på kjøpet, mimrer Solvik-Olsen.

Les også: Sjokkfunn i intern undersøkelse blant unge Wall Street-analytikere

Skulle helst klonet seg selv

– Hva er det dummeste du har gjort i karrieren?

– I livet generelt burde du hatt muligheten til å klone et par versjoner av deg selv for å følge alle mulighetene som dukker opp. Jeg tenker ofte på at jeg flyttet hjem fra USA i 1997 etter endt utdanning. Det er ikke godt å si hva livet ville blitt dersom jeg hadde blitt værende. Jeg hadde vel planer om å skrive doktorgrad og dra til ulike steder på hospitering. Men det er noen unike ting som aldri kommer tilbake så fort du har familie og jobb, sier Solvik-Olsen.

Han råder dagens unge til å forstå muligheten de har som studenter til å oppsøke spennende folk og miljøer som senere kan vise seg å bli svært så nyttige.

– Ja, det finnes prøver, lesing og så videre - men hele livet er en kontinuerlig prøve. Oppsøk nye opplevelser og søk på internships. Jeg hadde vel en liten drøm om å jobbe for David Letterman, og prøvde å finne muligheter for å jobbe gratis for ham. Men det ble aldri noe av, sier Solvik-Olsen.

– Så du angrer ikke på noe du har gjort eller ikke gjort?

– Nei, jeg går ikke rundt og er bitter. Jeg fulgte såpass mange muligheter, og jeg anser ingen år eller opplevelser som tapte. Når du er i utlandet og alt er annerledes, får du så mange impulser på en gang. Du kommer ut av den daglige tralten, sier Solvik-Olsen og fortsetter:

– Det er ikke vits å gjøre noe du synes er halvgøy. Jobb med noe som gir deg krefter. Folk som mekker bil på kveldstid teller ikke timer, fordi det er en lidenskap. Finn ut hvor du har glede i livet, for da blir det moro, ikke arbeid.

Les også: Erik Bertrand Larssen hadde alt - så raknet det: - Jeg har aldri følt slik skam før - jeg trenger hjelp

Råd til 19-åringer: – Flere muligheter enn noen gang

Når 49-åringen ser tilbake på hvordan utdanningen og karrieren utviklet seg, konkluderer han med at han nok hadde gjort det samme en gang til dersom han hadde kunne endre på noe. Men dersom han skulle satt seg på skolebenken i dag, hadde han valgt historie - bare fordi det er så interessant.

– Men dersom du var 19 eller 20 år og skulle begynne å studere i dag, hva ville du valgt?

– Jeg hadde nok studert noe som kombinerte teknologi og samfunnsfag. Det er det mest relevante i dag, og jo mer du forstår samfunnsstrukturer og teknologien, jo mer kan du bidra til å utvikle store ideer som kan endre verden.

Selv er han ingen teknolog, men har masse kunnskap om hvordan samfunnet fungerer og en fascinasjon for teknologien. Som CEO i Hydrolift og forretningsutvikler i Seabrokers, får han utløp for begge deler.

– Verden er mer kompleks i dag enn før, men samtidig er det flere muligheter enn noen gang. Mange tror du må være Elon Musk for å kunne påvirke. Men du må ikke bli blendet av noen få som lykkes ekstremt. Mange setter jo også pris på en god balanse mellom jobb og familie. Samtidig kan du samhandle med folk over hele verden via internett, hvis du er god nok, sier Solvik-Olsen.

Les mer: Bent Skammelsrud om tiden etter fotballkarrieren: – Følte at livet mitt var urettferdig