*Nettavisen* Økonomi.

Diamantgigant tilbake i USA

Den sørafrikanske diamantgiganten De Beers har vedtatt en bot for ulovlig prissamarbeid i USA. Dermed slipper selskapet igjen inn på det amerikanske markedet, etter å ha vært utestengt i nærmere 50 år.

14.07.04 10:52

Det sørafrikanske diamantgiganten De Beers har nylig vedtatt en bot på 10 millioner dollar, 69 millioner kroner, for ulovlig prissamarbeid på industridiamanter.

Saken har versert i amerikanske rettssaler siden 1994. De Beers har til nå nektet å anerkjenne USAs rett til å ilegge dem bøter, fordi selskapet ikke opererer direkte i landet.

Etter flere antitrust-dommer har De Beers nemlig vært stengt ute fra det amerikanske markedet, der over halvparten av verdens diamanthandel foregår, i nærmere femti år. Selskapet har måttet operere gjennom mellomledd. Prissamarbeidet skal ha skjedd i samarbeid med General Electric.

Diamantkonsernet De Beers ble grunnlagt av den britiske koloniherren Cecil Rhodes i 1888. Selskapet sto for nærmere 90 prosent av verdens diamantsalg på 80-tallet, men har ifølge CNN sett markedsandelen falle til omkring 60 prosent i dag.

Frynsete
Selskapet har lenge hatt et frynsete rykte. Kritikere hevder de har misbrukt sitt tidligere tilnærmede monopol til å holde diamantprisene kunstig høye, og at selskapet har profittert på diamantsmugling fra afrikanske land i borgerkrig.

De Beers har de siste årene forsøkt å bedre sitt image.

- Vårt ønske er å være føye oss fullstendig etter loven hvor enn i verden vi opererer, sier talskvinne Linda Dorrington i De Beers til CNN.

Men problemene er neppe over for diamantselskapet. Nylig ble De Beers saksøkt av konkurrenten W.B. David for antitrust, svindel og misbruk av markedsmakt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.