Gå til sidens hovedinnhold

Diplom-Is og Hennig Olsen opplever ekstrem vekst

Diplom-Is har nesten doblet salget av småis og Hennig Olsen har solgt mer enn de gjorde i rekordåret 2020. Fedmeeksperter er likevel ikke bekymret.

Juli og juni har vært preget av varme solskinnsdager med bading, iskrem og aircondition.

Iskrem-gigantene opplever en positiv effekt i omsetningen som følge av det fine været.

– Går for full maskin

Cecilie Knudsen, HR-sjef, i Diplom-Is forteller til Nettavisen at iskremssalget har tatt av i sommer.

– Det er for tiden veldig stor etterspørsel etter vår iskrem. Vår produksjon og distribusjon går for full maskin. Det har det gjort i hele sommer.

Les også: Iskrem-kjempe legger ned eneste kafé i Norge

Det fine været i både juni og juli har bidratt til etterspørselen.

– Vi merker godt at været er fint i store deler av landet. Isbarer, kiosker og butikker har sine beste salgsmåneder på iskrem nå, og vi jobber hardt for å holde is-diskene fulle slik at store og små kan få sin favorittis, sier Knudsen.

Bestselgere

Salgsøkningen i månedene juni og juli ligger på 17 prosent sammenlignet med samme periode i 2020.

– Om sommeren er det småis som er vår bestselgende produktgruppe. Vi har sammenlignet med de tre første ukene av juli i 2020 nesten doblet salget av småis, sier Knudsen i Diplom-Is.

De tre bestselgerne på småis i juli er Royal Trippel, Lion King Size og Royal Trippel Magi.

– Det vil bli solgt rundt 1 millioner stykk av bare disse tre produktene i juli i år, forteller HR-sjefen.

Soft-is har hatt en salgsøkning i juni og juli på hele 21 prosent.

– Vi har solgt ca. 7 millioner softis hittil i 2021. I juli isolert har vi en vekst på 35 prosent.

Solgt 55 millioner eksemplarer

Familiebedriften Hennig-Olsen har solgt mer enn de gjorde i rekordåret 2020.

– I juni og juli har vi en samlet vekst på 5 prosent mot i fjor som var vårt beste år noensinne. I juli isolert har vi en vekst på 35 prosent, sier Anders Hennig-Olsen til Nettavisen.

Les også: Her er mat-influensernes beste oppskrifter i sommer

Firmaet har solgt omtrent 18 millioner forbrukerenheter.

– Men hvis en ganger opp med antall is i multipack-esker har vi solgt 55 millioner is-enheter.

De mest populære isene er klassikere som Krone-Is, Sandwich og Daim Balltop. Nå som det er varmt ute er også fruktisene som Friskis, Sommer-Is, Nude og Solo er veldig populært

– Det er lenge siden vi har solgt så mye fruktis som i sommer, sier Hennig-Olsen.

Ekspert ikke bekymret

Fedmeeksperten Jøran Hjelmesæth er ikke bekymret for folkehelsen.

– Det har vært en varm sommer. Dette har mer med klima å gjøre enn folkehelse. Det bekymrer meg ikke så mye at folk spiser mer is denne sommeren. Sesongvariasjoner i etterspørselen etter iskrem må man leve med.

De som ønsker å passe på kaloriinntaket kan velge de sunne alternativene.

– Det finnes mange forskjellige varianter av iskrem. Det finnes til og med is uten kalorier. De rene fløteisene er de mest kaloririke, mens saftis uten sukker har null kalorier, sier Hjelmesæth til Nettavisen.

I tillegg anbefaler han å kompensere ved å bytte ut et glass vin eller øl og heller kose deg med en is.

– Det er en del av kaloriregnskapet. Spiser du mer enn du forbrenner går du opp i vekt, påpeker Hjelmesæth.

Les også: Matsvinnet spiser av lommeboka og gir klimaproblemer: Her er Mettes beste råd

Man kan også øke aktivitetsnivået ved å trene mer eller gå turer.

– I ferien er det deilig å være mer ute. Gå en rask tur på en halvtime. Da kan du spise is med god samvittighet. Hvis du allerede går tur hver dag kan du gå lengre turer enn du pleier for å øke hverdagsaktiviteten.

– Det er mye du kan balansere her, men iskrem om sommeren må man tåle.

- Ikke overrasket

Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Bramat.no, Cathrine Borchsenius, er heller ikke ikke overrasket over at iskremsalget har gått bra i sommer.

– Det har jo vært en varm og fin sommer, og da er det ikke overraskende at det har gått mye is.

Hun påpeker at noen har en tendens til å spise færre måltider i ferien.

– Hvis en is da blir til et lite måltid som spises istedenfor annen mat, ikke i tillegg, så vil det ikke ha noe å si for vekten.

– De som derimot spiser mye is i tillegg til at de spiser like mye av annen mat som ellers, kan nok kjenne det litt på sidebeina etter en sommerferie, sier Borchsenius.

Les også: Måtte ut med nesten 4000 kroner i Hunderfossen: - Det er for dyrt

Borchsenius forklarer videre at de fleste is inneholder karragenan. Dette kan være enda viktigere å være obs på enn kalorier og sukkerinnhold.

– Det har i løpet av de siste årene vært en del fokus på dette tilsetningsstoffet, fordi det er en del som tyder på at det skaper ubalanse i tarmfloraen og kan virke negativt inn på helsen vår, påpeker Borchsenius.