– Totalt 589 skip ventet utenfor Shanghai for to uker siden. Det er det høyeste antall vi har sett hittil i år, sier Ingeborg Almås, skippinganalytiker i meglerhuset Clarksons Platou, til Nettavisen.

Onsdag ventet totalt 431 skip i eller utenfor havnen, der 81 var containerskip, opplyser meglerhuset.

En av verdens viktigste havner Yangshan Deep-Water Port i Shanghai er delvis nedstengt for å bekjempe pandemien i Kina. Aktiviteten ved havnen er sterkt svekket, og nedstengningen påvirker den globale vareforsyningen fra Kina til Europa.

– Vi er nå vitne til at verdens største containerhavn i Shanghai har fått redusert kapasiteten sin med mellom 30 og 40 prosent, melder reporter Brendan Murrey i Bloomberg.

Bekymret

Kina frakter en rekke varer til Europa, blant annet klær, elektronikk, møbler, interiør og leker. Det påvirker også varehandelen i Norge forteller Nils Petter Buer, kommunikasjonssjef i logistikkfirmaet DB Schenker.

– Vi ser at det er en merkbar reduksjon i antall bestilte containere, så det er mye som tyder på at handelen med varer fra dette området er redusert. Det kan fort medføre at etterspørselen etter enkelte varer ikke lar seg dekke innen varehandelen i Norge. Konsekvensene vil nok eskalere hvis man ikke ser en positiv utvikling, og etter hvert åpning av samfunnet i Shanghai, sier Buer til Nettavisen.

Lastebilene kommer seg verken inn eller ut av havnen, og både av- og pålessing på skipene er tidkrevende grunnet restriksjonene.

– Situasjonen er meget krevende. Dette er ganske alvorlig for alle de som nå ikke får hjem varene sine slik de ønsker. Vi snakker om rundt 14 dagers forsinkelse, men det kan variere, sier Buer.

Han sier at én ting er selve forsinkelsen på selve sjøfrakten, men det forplanter seg lett videre fordi det også er forsinkelser på biler og materiell i tilknytning til transporten.

– Forsinkelser påvirker også tilgang på containere i havnene ved at hele logistikken innenfor denne delen av sjøfrakt rokkes ved. Eksempelvis får vi ikke biler utenfor Shanghai by til å kjøre inn fordi de da pådrar seg 14 dagers karantene. De store volumene vi normalt har ut fra Shanghai reduseres betydelig fremover nå, sier DB Schenker.

Skipene ligger i kø

Oversiktsbilder viser kaotiske tilstander i havnen hvor laste- og containerskip ligger som sild i tønne.

Antall skip som venter på å komme i havn har gått betydelig opp i forhold til første kvartal i år. Skip gir opp å ta med lasten de har kommet for å hente. Lasteskipene reiser heller videre til en annen havn hvor logistikken er bedre.

Normalt ligger antall ventende skip på i underkant av 300. Almås understreker at flåten vokser, og at det må tas med i beregningen. Men det er ikke tvil om at det er unormale tilstander ved de internasjonale havnene, både som følge av krigen og nedstengninger grunnet pandemien.

– Containermarkedet har det siste halvannet året vært preget av logistikkproblemer og sterk etterspørsel, hvilket har ført til at fraktratene har økt kraftig. Med nye nedstenginger i Kina ser det ikke ut til at logistikkproblemene løses med det første, sier Almås, og tilføyer:

– Det vil bidra til å holde containermarkedet stramt, hvert fall i det korte bildet. Det er likevel viktig å presisere at utsiktene er svært usikre, og at med høyere inflasjon kan kjøpekraften minke i det litt lengre bildet, sier hun.

Allerede før krigen i Ukraina, slet shipping-og transportindustrien med forsinkelser som følge av pandemien.

– Etter Russlands invasjon i Ukraina viser tall at det har tatt opptil 43 prosent lengre tid å transportere last videre fra europeiske havner.

Det opplyste analyseavdelingen i råvarehuset, Harlemgruppen, til Nettavisen i midten av mars.

Råvarehuset Harlemgruppen, som omsetter for 300. 000 tusen tonn med råvarer i året, fortalte at last med råvarer hadde mugg da de ankom norske varer.

Les også: Shipping-problemer: – Varene har mugg på seg når de kommer til Norge

Container-rederiene har høy fortjeneste

Bloomberg opplyser at nedstengningen kan forsinke globale vareleveringer med opp til fire uker. Nettstedet mener vi ikke har sett toppen av isfjellet når det gjelder konsekvensene for de globale forsyningskjedene, verken når det gjelder Ukraina-krigen eller problemene i Kina.

– Kapasiteten er sprengt på både skip og fly. Det ser ut til at vi går mot en sommer med store forsinkelser i forsyningskjedene, og en lignende situasjon som i fjor, opplyser Bloomberg.

Les også: Skipsreder Herbjørn Hansson (72) håver inn i koronastormen: Setter i gang lukrativt program for aksjonærene

Ventetiden i havnene kan bli en stor utfordring

– Hvordan vil du beskrive situasjonen, Almås?

– Container-rederiene har for øyeblikket svært høy fortjeneste. Utnyttelsesgraden til containerflåten, som er svært korrelert med fraktratene og fortjeneste, har vært skyhøy på grunn av at ineffektiviteten har vært stor og minket tilbudssiden, sier shippinganalytiker Almås.

Hun forteller at lavere flåteproduktivitet har ført til at hvert skip bruker vesentlig mer tid per tur.

– Med ytterligere press på logistikken i Kina vil det bidra til å opprettholde mye av forsinkelsene vi har sett i containermarkedet til nå, forklarer Almås, og påpeker:

– Når logistikken i Shanghai eventuelt bedres, vil du få en situasjon der mye volum skal ut på samme tid og man kan potensielt se ventetid øke i importhavnene, hvilket har vært en stor utfordring tidligere. Sesongmessig går vi inn i en periode der både etterspørsel og volum normalt tar seg opp.

Høy fortjeneste for shippingselskapene

Den norske kjeden Europris har et eget kontor i Shanghai, med 30 ansatte. For tiden jobber de hjemmefra, og får levert det de skal, ifølge Europris-sjef Espen Eldal.

– En del fabrikker og havner har vært åpne, noe som er viktig for å få eksportert varer ut av Shanghai. Vi har derfor ikke hatt noen problemer med leveranser til nå, men om de stenger havner, vil det ramme absolutt alle, sier han til Nettavisen.

Europris har imidlertid sikret seg alle varene de trenger for sommersesongen, og er godt rigget for de neste månedene.

– Om havnene i Shanghai stenges, vil vi i så fall bli rammet først ut i andre halvår av 2022, forteller Eldal.

De økte fraktkostnadene som følge av pandemien merkes også hos Europris. Økte fraktkostnader for Europris utgjør 170 til 200 millioner kroner for hele 2022.

Det bekrefter også Clarksons Platou.

– Fortjenesteratene har vært skyhøye til nå, det har aldri vært så dyrt å frakte varer. Å frakte en container fra Shanghai til Europa har kostet 1000 dollar i gjennomsnitt det siste tiåret. Nå koster det 6000 dollar, forteller shippinganalytikeren, og understreker at prisene har vært helt oppe i 7700 dollar.

– Som følge av pandemien er det syv ganger dyrere å frakte varer.

Ventetiden i havn er på vei oppover i kinesiske havner, særlig i Shanghai, og er økende. Bildet framover vil avhenge sterkt av hvor lenge Kina stenger ned, sier hun.