Disse blir tatt ut i streik

Det forhandles på spreng hos Riksmeglingsmannen. Midnatt er siste frist for å unngå avis- og hotellstreik fra i morgen. Sjekk hvem som blir tatt ut i streik.

22.05.04 22:45

Både hotell- og restaurantarbeiderne og journalistene har meglingsfrist klokken 24 i kveld. Blir det ikke enighet, vil Norge ha tre streiker gående fra og med onsdag morgen.

Norsk Journalistlag startet siste innspurt i forhandlingene klokken 10 tirsdag. En rekke krav skal gjennomgås før fristen løper ut, men det er mest spenning knyttet til pensjonsspørsmålet. Journalistlaget krever at tjenestepensjonsordningen vernes, slik at bedriftene ikke skal få anledning til å velge rimeligere innskuddsbaserte ordninger.

- Optimist
Mediebedriftenes landsforening har tidligere stilt ultimatum om at NJ må trekke dette pensjonskravet før det kan forhandles om andre krav.

NJ-leder Ann Magrit Austenå var likevel optimistisk tirsdag ettermiddag.

- Det er kompliserte spørsmål, men jeg tror alltid på løsning jeg, kommenterte Austenå overfor TV 2 Nettavisen.

- Vanskelig megling
Meglingsmann Geir Engebretsen vedgikk imidlertid at mange uavklarte og vanskelige spørsmål skal avklares.

- Jeg er ikke optimist i henhold til å bli ferdig før fristen løper ut. Det er mange baller i luften, og en vanskelig megling. Det kommer helt sikkert til å ta lang tid, sa Engebretsen til TV 2 Nettavisen klokken 15 tirsdag ettermiddag.

- Hvordan ser du på mulighetene for å nå fram til enighet?

- Vi jobber jo med det for øyet. Men det er svært vanskelig å gi en god bedømmelse av dette, når det fortsatt gjenstår så mange timer, sier Engebretsen.

I tillegg til pensjonsspørsmålet har NJ blant annet fremmet krav om lønnstillegg på mellom 3000 og 1000 avhengig av personlige tillegg, og at bruken av midlertidig ansatte reduseres.

Mange tas ut i streik
Blant avisene som blir tatt ut i streik fra og med onsdag kan nevnes Aftenposten, VG, Dagbladet, samt de store regionsavisene. Aviser med anstrengt økonomi som Vårt Land, Nationen og Dagsavisen, vil ikke bli tatt ut. Ei heller rammes Kanal 24 – av samme årsak. Aftenposten har varslet at de vil gi ut en ren annonseavis - som de gjorde under journaliststreiken for to år siden.

NRK og TV 2 vil ikke bli rammet av streiken. TV 2 Nettavisen vil heller ikke bli rammet av en journaliststreik, da bedriften ikke er tilsluttet MBL.

Her finner du en full oversikt over hvilke medier som blir rammet.

Samtidig forhandler Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) med samme frist som journalistene. Motpart her er Reiselivsbedriftenes Landsforening. Meglingen startet klokken 16 tirsdag.

- Håper de tar til vettet
- Optimismen er at de (Reiselivsbedriftene, red. anm.) må ta til vettet. Vi har en fantastisk støtte blant våre medlemmer, og vi har varslet storstreik fra neste uke. De bør forstå at vi mener alvor, sa forbundsleder Eli Ljunggren til TV 2 Nettavisen på vei inn til Riksmeglingsmannens kontor tirsdag formiddag.

Hotell- og restaurantarbeiderne fikk løsningsskissen fra forrige forhandlingsrunde sendt i retur med ettertrykkelig beskjed om at medlemmene heller vil streike enn å godta de nye betingelsene. Den første forhandlingsrunden ble gjennomført før påske, og endte med at arbeidsgiversiden sendte ut et løsningsforslag til medlemmene der de selv frarådet aksept.

Forrige uke ble det klart at 78,3 prosent av medlemmene stemte ned forslaget i uravstemmingen. Hvis partene ikke kommer til enighet innen midnatt tirsdag, vil de første medlemmene gå ut i streik onsdag morgen.

Utvider streiken lørdag
I første omgang vil streiken ramme forpleiningsavdelingen på Aker Stord. Effekten blir at brakkebeboerne ved verftet ikke får mat. I tillegg vil Statoil-anlegget på Kolsnes bli rammet. Hensikten ved å kun ta ut medlemmer tilknyttet de to anleggene, er å skjerme reiselivsnæringen.

Streiken vil så bli utvidet ytterligere, slik at hotellene rammes fra lørdag 15. mai, hvis det ikke kommer fram en løsning.

Her er hele listen over de som rammes av hotell- og restaurantstreiken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.