Disse butikkene kan bli stengt

700 transportarbeidere på Øst- og Sørvestlandet vil bli tatt ut i streik fra onsdag dersom mat-meklingen ikke fører fram. Sjekk hvilke butikkjeder som kan bli tvunget til å stenge.

16.04.04 15:33

Mandag morgen setter transportarbeiderne og arbeidsgiverne i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) seg sammen rundt forhandlingsbordet hos Riksmeklingsmannen. Blir de ikke enige innen fristen tirsdag klokka 22.00, vil 700 transportarbeidere i Sør-Norge bli tatt ut i streik fra og med onsdag.

ICA/Rimi går fri på Østlandet

På Østlandet vil streiken i første omgang ramme alle matbutikkene som ikke sorterer under ICA/Rimi og Coop. Det betyr at kundene hos Rema 1000, Kiwi, Meny, Bunnpris, Ultra og en rekke andre matkjeder kan møte stengte butikkdører få dager etter at streiken er i gang.

Grossist

Sted

Joh-System AS

Oslo

Asko Øst AS

Vestby

Rema 1000 AS, avd. Øst

Langhus

ICA Distribusjon AS, avd. Arendal

Arendal

Asko Drammen

Drammen

Asko Brumunddal

Brumunddal

Bama, avd. Hamar

Rudshøgda

Køff Hedmark AS

Løten

Bama Logistikk AS

Skien

Bama Telemark AS

Skien

Asko Vestfold - Telemark AS

Larvik

Bama-Gruppen AS, avd. Vegetar

Sarpsborg

Terje Høili AS

Fredrikstad

I Agderfylkene og Rogaland velger transportarbeiderne i denne omgang å verne både Rema og Norgesgruppen, og kun lamme utkjøringen av varer til ICA- og Rimi-butikkene.

I tabellen til høyre ser du hvilke bedrifter hvor arbeidstakerorganisasjonene har varslet plassfratredelse fra og med onsdag.

Coop-butikkene, som omfatter Prix, Mega og Obs!, vil ikke på noe tidspunkt bli rammet av streiken fordi arbeidstakerne er tilknyttet andre organisasjoner.

Syke og eldre skal få mat

Norges Transportarbeiderforbunds forhandlingsleder Lars Johansen legger ikke skjul på at streiken vil bli trappet opp dersom arbeidsgiverne ikke kommer transportarbeiderne i møte. Det betyr at enda flere vil møte tomme hyller eller stengte butikkdører rundt omkring i landet.

- Vi har valgt å begrense konflikten i første omgang, men vil varsle opptrapping dersom vi ser at vi ikke kommer i mål, sa Johansen på et pressemøte

De eneste som vil bli spart, er eldre, syke og andre som kan få problemer med å skaffe seg mat.

- Sykehus og institusjoner bør søke om dispensasjon fra streiken. Vi vil da ta hensyn til liv og helse. Vi vil ikke komme i en situasjon med tvungen lønnsnemnd, sier Johansen.

De tre arbeidstakerforeningene som forhandler med HSH, har cirka 2.500 medlemmer tilknyttet matvaregrossistene rundt omkring i landet. Grossistkjedene som blir rammet av streiken, er fullstendig dominerende i sitt marked.

Drøyt halvparten av matvarene som selges i norske dagligvarebutikker er innom de store grossistkjempene. De viktigste unntakene er melk, ost og en rekke andre ferskvarer.

Vil ha ekstralønn til organiserte

Det sentrale kravet fra transportarbeiderne er et lønnstillegg på 1,4 prosent for arbeidstakere som er fagorganiserte. Det kravet har de ikke tenkt å fire på. HSH kalte opprinnelig kravet for ulovlig, men modererte seg seinere til å karakterisere det som «udemokratisk», ifølge Lars Johansen.

- Vi forventer at HSH i løpet av meklingen kommer opp med et kreativt forslag som kan bidra til å løse floken. Hvis de ikke gjør det, vil det bli konflikt fra onsdag morgen, slår han fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag