17. mai er en av de virkelig store dressdagene i løpet av året. For alle som ikke har bunad, er det dressen som er det foretrukne plagget for menn på nasjonaldagen. Også i år, selv om det blir en spesiell 17.mai-feiring på grunn av koronatiden som preger hverdagen vår. Det blir ikke den samme feiringen som før, men regjeringen har lettet på tiltakene og dermed blir det mulig å møtes til frokoster og sammenkomster ute. Da gjelder det å se bra ut i dressen.

Les også: Slottet får unntak fra forsamlingsreglene for å feire 17. mai

Nettavisen har tidligere fått disse tipsene (videoen over) om hva du bør tenke på med bruk av dress og slips. De er like gyldige nå, hvis du tenker å ta på deg finstasen også i år.

Selv om dress er et relativt ukomplisert plagg, er det en rekke regler for hva du bør gjøre og ikke gjøre med dressen og slipset ditt.

Les også: Ta det rolig med champagnen

Disse reglene er det smart å følge, både fordi det sikrer at du ser stilig ut i dressen sin, som vel er tanken til å begynne med. Du bør for eksempel huske på at plaggene er laget med tanke på at brukerne følger disse reglene.

De er greie å vite for alle som vil se stilige ut.

Slipsknute

For det første er det viktig at slipsknuten sitter godt. Du får inngående tips om hvilke slipstabber i videoen over, men det er blant annet viktig at slipset ikke må være for langt eller kort. I stedet må det nå akkurat ned til beltespennen.

Like viktig kan det være å veldige riktig slipsknute. Der har André Flesvik i Follestad en veldig klar anbefaling: Den såkalte Four-in-hand-knuten.

Les også: Legen ber deg stille dette ubehagelige spørsmålet før 17. mai-festen (+)

- Dette er en veldig enkel knute som passer i alle anledninger og se veldig stilig ut, sier Flesvik.

Andre, tradisjonelle slipsknuter som den mer kompliserte Winsor-knuten kan være for brede. Hvis du har også et bredt hode, blir det en dårlig match, ifølge Flesvik. Det problemet har du ikke med den mye smalere Four-in-hand-knuten.

Les også: Hvilken bunad mener du er Norges fineste?

- Four-in-hand-fungerer med alle hodeformer, sier han.

Du kan se hvordan du knyter four-in-hand-knuten i denne videoen:

Dressregler

Når det gjelder dressen er det flere regler du bør vit. Blant annet:

  • Du skal aldri kneppe igjen den nederste knappen på dressjakken.
  • Ha sokker som matcher dressbuksen, ikke skoene.
  • Belte og sko må alltid være i samme farge.
  • Hele skjorten må være tilkneppet og slipsknuten skal være godt tilstrammet.

Nettavisen har tidligere gjort et intervju med Follestad om dresstips til julen. Disse gjelder også før 17. mai, og du kan se den her: