Gå til sidens hovedinnhold

Disse er billigst på strøm

Forbered deg på dyrere strøm. Bare den siste uken har 43 av landets leverandører varslet høyere priser. Her er de som holder prisene nede.

Ifølge tall fra Konkurransetilsynet må du nå i snitt betale tett opptil 50 øre per kilowattime for strømmen. Det betyr at gjennomsnittsprisen nå ligger 17 øre hva den gjorde på samme tid i fjor.

Hele 43 strømleverandører har sendt ut varsel om prisendringer den siste uken. Samtlige skrur opp prisene. I løpet av august har strømprisen steget med 6 øre per kilowattime.

Den prisøkningen vil bety 1200 ekstra årlige strømkroner for en husholdning som bruker 20.000 kilowattimer i år.

Varmt og tørt vær

Prisbykset kommer som en følge av en lengre periode med varmt og tørt vær over store deler av Skandinavia. I tillegg har det uvanlig varme været i Europa vært med på å presse opp prisene. På den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool ligger prisene nå på nivå med mars tidligere i år.

I snitt må du nå regne med å betale 49,2 øre per kilowattime, men prisforskjellene blant leverandørene er sjeldent store. Mens den rimeligste leverandøren tilbyr strøm til 37,2 øre, skal den dyreste ha 58,90 øre for kilowattimen.

Forskjellen på over 20 øre vil kunne spare deg som kunde 4000 kroner, hvis den holder seg gjennom ett år.

Her ser du de billigste leverandørene.

Satser på prisfall

Det er Telinet Energi som er landets rimeligste leverandør for tiden. Mens alle andre har varslet prisoppgang har den lille leverandøren satset på at prisene i markedet ville falle.

- Vi skal være billige, samtidig ønsker vi å tilby stabile priser. En variabel pris er ikke det samme som spotpris, og en variabel pris mister sin eksistensberettigelse hvis den beveger seg i takt med spotprisen i markedet, sier markedssjef Bjørn Arctander i Telinet Energi AS til TV 2 Nettavisen.

Telinet ligger nå godt og vel 9 øre rimeligere enn neste strømleverandør på listen.

- Foreløpig holder vi prisene uendret. Vi vurderer prisene fortløpende, og nå kan det virke som om prisene i markedet også trekker ned som vi hadde ventet, sier Arctander.

Han vedgår samtidig at de høye prisene på kraftbørsen Nord Pool medfører at Telinet selger strøm med tap for tiden.

- Det er lett å se at vi tapte penger på dette i forrige uke. Men vi må se dette over en lengre periode, fordi vi ikke vil plage kundene med priser som går opp og ned hele tiden. Det er snittpris over tid som er viktig, sier Arctander.

20 øre dyrere

Strømleverandøren Hafslund ligger i motsatt ende av listen. Prisforskjellen er for tiden på utrolige 20 øre når man sammenligner med Telinet.

- Vi har kjørt den politikken at vi ikke har råd til å tape penger. Når prisene i markedet har økt, har vi gjort det samme. Nå har prisene falt etter at vi varslet inn våre nye priser, og stabiliserer dette seg kan det godt hende at vi kommer med et snarlig priskutt, sier informasjonsdirektør i Hafslund, Frode Geitvik, til TV 2 Nettavisen.

Tjent null kroner

Geitvik peker på at leverandørene er pålagt 14 dagers varslingsfrist når de endrer prisene. Det gjør det vanskelig å sette rett pris, mener han.

- Vi har tjent bortimot null kroner i sommer, så vi kan ikke beskyldes for å ha holdt prisene for høyt. Vi har ingen målsetning om å være aller billigst, men vi skal være en stabil leverandør. Det har skjedd tidligere at leverandører som tilbyr svært rimelig strøm har gått under, sier Geitvik.

På den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool falt prisene mandag. Systemprisen ligger nå på 27,8 øre. Legger man til skatter, avgifter og en margin på 4 øre per kilowattime, ender prisen ut til forbruker på 51,5 øre per kilowattime.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken