I butikkhyllene reklamerer snacksprodusenten Maarud med 35 prosent mindre fett i blant annet potetgullet Superchips og Supermix.
På Maaruds egne nettsider reklameres det med at den såkalte «lettchipsen» kan spises med bedre samvittighet på grunn av mindre fett.
Men er produktene sunnere enn vanlig potetgull, og er det snakk om færre kalorier? Vil man oppnå en helsegevinst?
LES OGSÅ: Advarer mot prisfelle på sjokolade: – Du kaster penger rett ut vinduet
For å finne ut om det er hold i reklamen, har Nettavisen laget en oversiktstabell som viser kaloriinnhold, fettinnhold, andel mettet fett, karbohydrater og salt. I tillegg fikk vi en fedmeekspert til å vurdere om det 'sunnere' potetgullet faktisk er bedre for helsen.
SE HELE RESULTATET I TABELLEN NEDERST I SAKEN.
Vanlig potetgull hadde flere kalorier
Nettavisens oversikt viser, overraskende nok, at Superchips har flere kalorier enn for eksempel Partymix Paprika fra First Price, som ikke markedsfører seg som «sunt» potetgull. Superchips har også flere karbohydrater.
Maaruds Potetskruer inneholder faktisk færre kalorier enn Supermix. Men det er kun sistnevnte som reklamerer med fettreduksjon på 35 prosent. Snick Snack Bacon fra Extra inneholder 5 kalorier mer enn Superchips og Supermix.
Vår undersøkelse tyder på at produsentene profilerer seg på potetgull som fremstår som et sunnere alternativ. Superchips er generelt dyrere enn vanlig potetgull, og nesten dobbelt så dyr som kjedenes egne merker. Er det kalorier du er opptatt av, kan Partymix være et godt alternativ – ikke minst når det gjelder pris.
LES OGSÅ: Vi har smakt oss gjennom 34 appelsinjuicer fra dagligvarebutikkene. Her er de beste kjøpene
Ingen helsegevinst
Når Nettavisen presenterer oversikten for fedmeekspert Jøran Hjelmesæth, blir han overrasket.
Hjelmesæth er professor ved Universitet i Oslo, ved avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Institutt for klinisk medisin og leder ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold. I tillegg er han leder for Nasjonalt råd for ernæring.
– Jeg tror folk blir lurt av reklamen. Når de leser mindre fett, tenker de mye, færre kalorier, som ikke nødvendigvis er riktig, sier fedmeeksperten til Nettavisen, og mener det har lite eller ingenting å si i et helseperspektiv om du velger såkalt «sunt» potetgull fremfor vanlig potetgull.
Tre kilo i året
Fedmeeksperten tror mange undervurderer vektøkningen du også får av lettpotetgullet
Ekspertens beregninger viser at én porsjon, 30 gram med Superchips hver dag, gir omtrent tre kilo vektøkning i løpet av ett år.
– Det er mye, sier Hjelmesæth og påpeker at det er hvor mye du spiser som er det viktigste å tenke på.
– Mange tror altfor lett at 35 prosent mindre fett, betyr at du kan spise mer. Slik er det ikke, for da er du like langt. Poenget er at det er mengden som uansett er avgjørende i et helseperspektiv.
LES OGSÅ: Salgsvekst for Tine: Nordmenn kjøper mer ost og melk
På spørsmål om de fettreduserte produktene ikke har noe for seg, understreker Hjelmesæth at du må spise veldig mye potetgull for at det skal ha noe utslag.
Merking av fettprosent
Nettavisens oversikt viser at det er flere produkter som har tilnærmet lik, mindre eller samme fettprosent, som potetgullet som profilerer seg som sunnere. For hva er egentlig sammenligningsgrunnlaget til Maarud i påstanden om at Superchips har 35 prosent mindre fett?
– Fettprosenten vi reklamerer for tar utgangspunkt i topp ti mest solgte potetgullprodukter. Deretter regner vi ut gjennomsnittlig fettprosent i disse produktene, og måler opp mot fettprosenten i for eksempel Superchips, opplyser pressekontakt i Maarud, Cathrine Moksnes til Nettavisen.
Hun forklarer at de hele tiden jobber med å forbedre produktene sine, og at endringer i fremstillingen av produktet kan påvirke fettprosenten.
– Vi har en god margin på fettprosenten, så har vi litt å gå på i tilfellet vi trenger justeringer, sier hun, og mener de heller underdriver enn overdriver hvor mye mindre fettprosent produktet har.
LES OGSÅ: 34 prosent av yngre voksne opp i vekt under pandemien
Moksnes forteller at de har fått utregningen for fettprosent mindre enn, godkjent av Mattilsynet. Det er imidlertid ikke påkrevd, men ifølge Moksnes noe Maarud har tatt initiativ til selv.
– Vi er opptatt av at forbrukerne skal kunne stole på det som står på posen.
Fett er ikke farlig
Fedmeekspert Jøran Hjelmesæth mener det er gode nyheter for både hjerte- og karsykdom at alle produktene i Nettavisens oversikt inneholder lite mettede fettsyrer. Men han mener det er et overdrevent fokus på fett, noe lettpotetgullet er et godt eksempel på.
– Fett er ikke farlig, men det er mengden fett. Mettet fett bør ligger under ti prosent av det daglige kaloriinntaket. Det er en ubegrunnet redsel og manglende kunnskap om fett der ute. Ingen som jobber med ernæring er redd for fett, konstaterer fedmeeksperten.