De vokste opp på 90-tallet og har vært prinser og prinsesser av en generasjon med superforbruk.

Som markedsførernes kjæreste favoritter har de surfet på en bølge av høykonjunktur. Nå sliter Norges ungdom med å innrette seg etter finanskrisen.

LES OGSÅ: Dette er Norges dårligste betalere

Superforbrukere
Telefonregninger, kredittkortgjeld og studielån. Disse er blant regningene som oftest ender i inkasso for de yngre.

- Generasjonen som ble født på slutten av 80 tallet har vokst opp med en økonomisk vekst og materiell velstand som er høyere enn noen tidligere generasjoner, sier markedsdirektør Kjell-Ola Kleiven i D&Bs morselskap Bisnode, til Nettavisen.

Ferske tall fra det verdensomspennende analyseselskapet Dun & Bradstreet viser at unge nordmenn i aldersgruppen atten til tjuefire år, er dem som opplever størst økning i antall registrerte betalingsanmerkninger.

- Kort ansiennitet og en jobb i ungdomspregede og konjunkturutsatte bransjer som detaljhandel, reiseliv eller hotell & restaurant er ofte synonymt med usikker jobb i dagens marked, sier Kleiven.

- Vi kan nok kalle de unge finanskrisens glemte barn. Fokus på denne aldersgruppen har vært fraværende i mediebildet de siste månedene, forklarer Kleiven.

Gruppen som i dag er landets ivrigste superforbrukere kan fort bli offer for en stadig kaldere norsk økonomi, mener han.

Høy rente? Bytt bank og spar minst 5000 kroner

- Bruker over evne
Forbrukerøkonom i DnB Nor Sidsel Sodefjed Jørgensen, peker på at gruppen ofte har mindre å rutte med da de ikke har kommet så langt i karrieren, og mange er heller ikke ferdig med studiene.

- Mange av de unge i dag har vokst opp i en romslig familieøkonomi og har ikke fått inn økonomisk måtehold med morsmelken slik tidligere generasjoner har fått. Mange er vant med å få penger når de har behov, og har ikke opparbeidet et bevisst forhold til å spare før de bruker, sier Jørgensen til Nettavisen.

Jørgensen har i DnB Nor gjennomført en undersøkelse rundt studenter og finanskrisen, og sitter med samme konklusjon som Kleiven dokumenterer.

- Hele 3 av 10 studenter oppgir at de har tatt opp større studielån enn de har bruk for. Det forteller jo litt om levestilen, sier Jørgensen.

- I tillegg har 6 av 10 studenter jobb ved siden av studiene, og flere har mistet jobben når bedriftene strammer inn på deltidsjobber. Ikke alle har foreldre som kan hjelpe, og det er heller ikke noe gøy å måtte spørre. Betalingsvansker er en helt ny opplevelse for dem, og klart noe en ikke ønsker å snakke om, forklarer hun.

Størst økning
Hele 3259 ungdommer i aldersgruppen fra 18-20 år har til sammen pådratt seg hele 6693 betalingsanmerkninger. Aldersgruppen står for den største økningen i antall betalingsanmerkninger i finanskrisen.

- De fleste av disse ungdommene er født med mobiltelefon klistret til øret, iPod i lommen og fingrene på lap-top tastaturet. De er rett og slett det 2100 århundrets superforbrukere, sier Kleiven.

Nå oppfordrer han ungdommen til å ta grep om egen økonomi. Han minner om at prisen for varen du kjøper på kreditt i dag og ikke betaler for, er nemlig en helt annen i morgen.

- Mange unge tror nok regningene blir borte hvis de unnlater å betale. Deres reaksjon er ofte å legge uåpnede regninger i skuffen. Dette resulterer gjerne i at de vokser og blir til uhåndterlige «skufftroll», sier han.

Under ser du betalingsverstingene i gruppen 18 til 25 år

Antall saker

Alder

Kjønn

Inntekt

36

24

Mann

38.714

35

24

Mann

220.587

33

25

Mann

169.510

32

25

Mann

132.848

31

23

Mann

193.360

31

22

Mann

0

29

25

Mann

0

29

24

Mann

199.992

28

22

Mann

222.260

26

25

Kvinne

-

- Løp til banken
Også Jørgensen understreker viktigheten rundt å ordne opp i økonomien så snart som mulig. Her står mye på spill.

- Mitt råd til dem som føler seg truffet er å løpe til banken og snakke med en rådgiver så fort som mulig. Det finnes ulike løsninger når en har kommet i betalingsvansker, sier hun.

Selv mindre betalingsanmerkninger kan ødelegge muligheter for boliglån siden.

- Selv om det er små beløp nå er det viktig å rydde opp fort. Føler en at beløpene er store og uhåndterlige, er det viktig å merke seg at ingenting ordner seg av seg selv, og det er viktig å holde oversikten og holde kontakten med de du skylder penger, legger hun til.

- Aldri for sent
Jørgensen påpeker at det aldri er for sent å komme i gode økonomiske vaner.

- Det er sannsynligvis tyngre å stramme inn livreima for dem som aldri har måttet snu på krona, men det er aldri for sent å snu.

- En kan for eksempel begynne med å sette opp en oversikt over utgifter og inntekter og tidspunkt på når regninger forfaller, så en ikke bruker mer enn man har og unngår økonomiske negative overraskelser, avslutter hun.

Finnmark og Oslo
Nettavisen skrev tidligere i år om betalingsverstingene på landsbasis, og kunne vise til at verstingene primært er bosatt i Finnmark og Oslo-området. Også hos ungdommene er den geografiske inndelingen den samme.

I Finnmark, landets nordligste fylke deler 82 ungdommer 173 betalingsanmerkninger seg imellom. En andel med dårlige betalere på nærmere tre prosent av populasjonen mellom 18 og 20 år er landets høyeste.

Østlandsområdet er, ifølge Kleiven, nesten like utsatt.

Attraktiv målgruppe
Ifølge Bisnodes datterselskap DirektMedia og deres «livsfase»-modell så kjennetegnes de unge ved et høyt inntak av merkevarer, elektroniske produkter og andre kapitalvarer. Samtidig er dette en søkende gruppe hvor det fortsatt er mulig å påvirke preferansene. Med andre ord et svært attraktivt segment å henvende seg til.

- Som gruppe er de en attraktiv målgruppe fordi de lever her og nå. Blant de yngre og spesielt blant de single finner vi ofte høyere kjøpekraft og vilje til å kjøpe dyre varer og produkter, forteller Kleiven.