*Nettavisen* Økonomi.

Distriktene taper på skattefordeling

Distriktskommunene blir taperne i den nye fordelingen av skatteinntektene mellom kommunene. Vinneren er de største byene.

19.10.04 07:39

Det skriver Nationen.

Forslaget går ut på at kommunene skal få mer av skatteinntektene fra næringslivet mens staten tar mer av skatten fra private. Dette fører til at kommuner med lite næringsliv og virksomhet innen landbruk og fiske taper mens byer med store bedrifter tjener på omleggingen.

Tall fra Kommunaldepartementet viser at kun fem kommuner i hele Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark vil komme bedre ut.

Bergen er den suverent største vinneren med en pluss på 224 millioner kroner i bybudsjettet for 2005. Også Stavanger, Trondheim og Kristiansand vil tjene på omleggingen mens Oslo går i minus.

- Regjeringens modell betyr en massiv omfordeling fra distrikts- og pendlerkommuner til de største kommunene som har et sterkt og variert næringsliv fra før, sier Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), leder i Stortingets kommunalkomité.

Statssekretær Frank Jenssen i Kommunaldepartementet mener derimot at dette opplegget vil stimulere kommunene til å drive næringsutvikling. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.