Gå til sidens hovedinnhold

DN: Coop kaster ut selgere fra butikkene – forbund frykter for flere tusen arbeidsplasser

– Sjokkmelding.

I norske dagligvareforretninger ser man stadig salgsfremmere, altså personer som hjelper til med salg, presentasjon og kampanjer.

Lørdag kommer Coop med det forbundsleder i YS-organisasjonen Negotia, Monica A. Paulsen, karakteriserer som en sjokkmelding:

– I dag har Coop gitt sine leverandører en sjokkmelding: om at de vil kutte ut mesteparten – 75 prosent – av selgeroppfølging i butikk, så fort som mulig, og senest i slutten av neste år, sier Paulsen til DN.

Les også: Coop gjør endringer etter Nettavisen-avsløringer

Hun mener Coop misbruker markedsmakten sin «til å herje med leverandørindustrien», og anslår at mellom to og tre tusen personer kan miste jobbene sine i bransjen, avhengig av om de andre aktørene følger Coop.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, bekrefter overfor avisen at de reduserer leverandørenes tilgang til sine butikker.

– Vi vet at dette vil få konsekvenser for leverandører og deres ansatte, men samtidig er dette helt nødvendig i en bransje i stor endring. For å gi god tid til omstilling har vi besluttet at endelig gjennomføring vil skje innen utgangen av 2022, skriver kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge i en epost til avisen.

Les også: Går hardt ut mot datomerking på norske dagligvarer: – Dette holder ikke

Han legger til at han er overbevist om at dette er til det beste for kundene, fordi det vil bidra til billigere varer ved at kostnadsnivået holdes nede. Paulsen frykter at valgfriheten blir mindre, forteller hun til DN.