Saken oppdateres.

«Jeg kan bekrefte at Europakommisjonen er i en prosess med å oppdatere EU-regulativ 2016/1675 for å oppdatere Forente arabiske emirater til listen over høyrisiko tredjeland», skrev EU-kommissær Mairead McGuinness i et brev til Europaparlamentet.

McGuinness har ansvaret for finansielle tjenester, finansstabilitet og kapitalmarkedsunionen i i Von der Leyen-kommisjonen.

DN fikk bekreftet av kommisjonen onsdag denne uken at arbeidet fortsatt pågår.

Senter for hjelp til russiske oligarker

EU-landene bekymrer seg for at de Forente arabiske emirater blir brukt i større grad i forbindelse med hvitvasking og terrorfinansiering. Allerede i mai skal bekymringene ha startet etter avsløringer om at landet hjalp russiske oligarker med hvitvasking av penger ved å flytte verdifulle eiendeler og penger til Dubai og Abu Dhabi.

– Siden invasjonen av Ukraina har Forente arabiske emirater etablert seg som senteret for å unngå russiske sanksjoner i verden, sier finansmann Bill Browder som i mange år var den største utenlandske investoren i Russland.

Han mener landet må være forsiktig fremover. Mange sterke røster i EU mener de Forente arabiske emirater ødelegger sanksjonene Vesten har innført mot Russland. Dette er et av argumentene for at man må flytte landet til «listen over høyrisiko tredjeland».

Vil ha redegjørelse fra Premier League

En slik plassering vil kunne få konsekvenser for Manchester City.

City-eier Sheikh Mansour er ikke bare eier av fotballklubben, han er også visestatsminister i Abu Dhabi.

En gruppe internasjonale advokater, som jobber på vegne av en ukrainsk aktivist, tok kontakt med det britiske utenriksdepartementet i slutten av september.

Advokat Ben Keith har uttalt seg i forbindelse med brevet og mener den britiske regjeringen må ta ansvar og granske alle som mulig støtter russernes ulovlige invasjon av Ukraina. Dette må regjeringen gjøre uavhengig av hvor mektige individene kan være eller hvor de befinner seg, understreker gruppen.

Advokatene har også tatt kontakt direkte med Premier League, og ber ligaen undersøke om Manchester Citys eiere etterlever reglene i tråd med hva man må for å eie en engelsk fotballklubb.

– Jeg mener at de dype forbindelsene De forente arabiske emirater har med Storbritannia og andre vestlige land, gjør dem meget sårbare for mulige sekundære sanksjoner som kan bli innført som et resultat av landets oppførsel, sier Bill Browder til DN.