Gå til sidens hovedinnhold

DNB avviser brems - full fart i boligmarkedet

Boligprisene fortsetter å stige, og DNB Eiendom har aldri solgt mer boliger i mars måned enn i år.

Torsdag publiseres marstallene fra Eiendom Norge, og eksperter er blitt usikre på om prisveksten har stoppet opp. Normalt er mars måned en noe svakere måned enn januar og februar, men en typisk prisoppgang er på 0,5-0,7 prosent.

Unntaket er koronaåret 2020, da prisene falt med 1,4 prosent. DNB Eiendom tror imidlertid på en prisvekst i år.

– På landsbasis tror vi på en prisvekst rundt én prosent, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom i en pressemelding. Pressemeldingen har for øvrig fått tittelen «Full fart i boligmarkedet i mars».

Les også: Norges dyreste boligstrøk: Her står milliardærene i kø for å komme inn

Utflating

Men den voldsomme prisveksten i Oslo ser ut til å ha flatet noe ut i slutten av måneden. DNB Eiendoms egne prognoser tyder på en prisvekst i hovedstaden rundt 1 prosent, som landsgjennomsnittet. Tilbudet av boliger har tatt seg opp.

- Etter en lang periode med underskudd av salgsobjekter ser vi nå at det kommer flere boliger til salgs, og dermed får vi en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet, sier Buraas.

Obos la tirsdag frem sine tall for mars, som - kanskje litt overraskende - viste et prisfall på 1,3 prosent. Men fallet kom etter en usedvanlig sterk Obos-vekst i februar.

- Jeg litt overrasket over Obos-tallene, men de svinger jo ofte. Det kan være en korreksjon på den store oppgangen vi så der sist, og jeg ser altså en vekst i vår portefølje som ser ut til å ligge rundt en prosent, sier Buraas til Nettavisen Økonomi.

Les også: Kraftig økning av folk som vil selge bolig: - Folk ønsker å realisere

Hjemmepåske

- Samtidig skjedde det noe midt i måneden ved at det kom flere objekter ut i markedet. Jeg tror det vårslippet som normalt kommer etter påske startet før påske i år grunnet hjemmepåske og koronatiltak.

Mars ble avsluttet forrige onsdag, midt i påsken. De «røde» påskedagene i år var derfor i april, som vil påvirke aprilvolumene mer enn volumene i mars.

- Påsken har ikke så mye å si for prisene, men mer for volumene, ettersom det selges færre boliger på de røde dagene. Samtidig ser vi at totalmarkedet har svært mange omsetninger, og vi har «all time high» i mars, forteller Buraas.

Stoppet opp i fjor

DNB opplevde derfor en sterk vekst i antall salg målt mot samme periode i 2020, da det selvfølgelig stoppet opp en del i forbindelse med koronautbruddet.

- Det er solgt spesielt mye nybygg sett opp mot de to siste årene, og det gjelder ikke bare i Oslo-regionen, men i hele landet, sier Buraas.

- Hva med behovet innad i Oslo?

- Jeg har sett på bydelene i Oslo for å se om jeg kan se noen store forskjeller for hvor vi mener det er behov for nybygg. Det kan se ut som det gjelder de aller fleste bydelene, jeg kan ikke se at det er noen bydeler der uten videre kan sies at det er nok nybygg på gang.

- Men generelt ser vi jo at det er størst etterspørsel jo nærmere sentrum du kommer.

Vedvarende mangel

Buraas er i pressemeldingen bekymret for at det bygges for få nye boliger.

- Det er en vedvarende mangel på nybyggprosjekter. Av de som kommer, er det heller ikke alle som treffer godt nok på hva markedet etterspør. Blant annet bygges det for få små og prisgunstige leiligheter, sier han.

Den historisk lave renten gjør det mer lønnsomt å eie enn å leie. Norges Bank har varslet hyppige rentehevinger fremover, som vil påvirke prisutviklingen. Men noe prisfall blir det neppe.

- Selv med rentehevninger vil boligmarkedet fremdeles være attraktivt for de fleste. Vi tror derfor at boligmarkedet vil holde seg sterkt fremover, men det vil neppe holde samme tempo som det siste året. Det blir også interessant å se hvordan boligmarkedet reagerer når landet etter hvert åpnes opp igjen, sier Buraas.

DNB Markets tror veksten i bruktboligprisene har holdt seg solid også i mars, men ikke like sterk som i februar. Da steg prisene med 2 prosent.

Meglerhuset anslår 0,6 prosent oppgang fra februar, korrigert for det som er en normal utvikling i mars. Det er en risiko for at prisøkningen blir enda sterkere.

Drøyer

DNB Markets tror som Buraas at de varslede renteøkningene fra Norges Bank legger en demper på prisveksten fremover.

- Når renten stiger igjen, vil temperaturen i boligmarkedet trolig dempes igjen. Men det vil drøye en stund til. Norsk økonomi er i øyeblikket tynget av omfattende smitteverntiltak, og det er fortsatt en liten del av befolkningen som har blitt vaksinert, uttaler sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- FHIs nye vaksinescenario tilsier at alle over 18 år vil få tilbud om en første dose innen midten av juli, men det kan drøye til høsten før vi får vesentlige lettelser i smitteverntiltakene.

DNBs sjeføkonom tror Norges Bank vil avvente og se at det økonomiske oppsvinget får godt feste, før det første rentehoppet kommer. Denne økningen kommer trolig i desember i år, og da med 0,25 prosentpoeng.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene