Kl 11 onsdag offentliggjør Eiendom Norge boligtallene for oktober. Boligprisveksten i Norge er på vei nedover, og høsten er normalt den svakeste tiden på året. Boligprisene falt på landsbasis i september med 0,9 prosent. Det kan ligge an til et tilsvarende fall i foregående måned.

- Vi ser en nedgang på ca. 1 prosent i boligprisene i vår portefølje. Det er helt vanlig at prisene går ned i oktober, så den sesongjusterte prisnedgangen i oktober vil derfor sannsynligvis være svakt på minussiden, sier daglig leder Terje Buraas i DNB Eiendom i en kommentar.

Sesongjusterte priser viser prisutviklingen korrigert for det som er en normal utvikling for måneden. Hvis vi ser på oktobertallene de seneste årene, steg boligprisene i fjor med 0,5 prosent. Men koronaåret 2020 var spesielt i boligmarkedet, og oktobertallene i fjor var langt sterkere enn normalt.

I 2019 var det en nedgang på 0,8 prosent, et typisk prisfall for måneden, mens i oktober 2018 var prisnedgangen på 0,6 prosent.

Les også: Tallene får boligtoppen til å steile: - Helt hinsides

Moderat oppgang

Handelsbanken skrev i en morgenrapport mandag at de ventet enda en måned med moderat oppgang i boligmarkedet. Da er det sesongjusterte tall det handler om, og spådommen er en sesongjustert oktobervekst på 0,4 prosent

Det vil i så fall være på linje med den gjennomsnittlige sesongjusterte veksten siden vendepunktet i det norske boligmarkedet i mars/april.

I takt med fallende priser utover høsten omsettes det også færre boliger. Buraas melder om litt færre på visning, men mener det er normalt på senhøsten. Aktiviteten i boligmarkedet har derfor sunket noe.

Ifølge Buraas er volumene ned rundt 15 prosent fra oktober i fjor og 10 prosent lavere enn i samme måned i 2019.

Les også: Advarer boligkjøpere: – Kan få ekstrakostnad på over hundre tusen kroner

Uvanlig marked

- Selv om aktiviteten har avtatt, er antallet boliger for salg fremdeles lavt og har vært det over lang tid. Det har bidratt til at liggetiden nå er på et historisk lavt nivå. Det som legges ut i markedet, blir solgt. I snitt tar det knapt en måned å selge en bolig, enda raskere i pressområder.

- Det står i kontrast til at aktiviteten er lavere og at prisene har vært nedadgående. Vi kan trygt si at vi har et litt uvanlig boligmarked for tiden, sier Buraas.

Så langt ser ikke DNB noen direkte effekter i boligmarkedet av rentehevningen til Norges Bank i september og de ventede økningene det nærmeste året. Ifølge Buraas virker det som at Norges Bank har vært såpass tydelige her.

Les også: Eksperter advarer: Disse boligtabbene kan koste deg millioner

Myk landing

- Økningen har ikke kommet som noen overraskelse på boligkjøperne. Vi tror dette vil bidra til en myk landing i boligmarkedet, slik at vi unngår store korreksjoner eller bobletendenser fremover, sier Buraas.

DNB-kollega Kjersti Haugland er sjeføkonom i Norges største finanskonsern. Hun mener det norske boligmarkedet har roet seg betraktelig ned etter å ha vært det hun kaller rødglødende gjennom det første året med koronakrise.

Haugland viser til at Norges Bank jevnt og trutt skal heve renten opp til det samme nivået som før koronakrisen, til 1,75 prosent.

- Det vil dempe kjøpekraften hos husholdningene. Vi venter at bruktboligprisene har steget med moderate 0,2 prosent fra september til oktober, justert for sesongvariasjoner. Med ytterligere renteoppgang fremover kan boligprisene flate ut, kommenterer sjeføkonomen.