Fredag meldte Seadrill via en børsmelding at selskapet tapte 5,5 milliarder kroner i første halvår.

Riggbransjen har lenge slitt med å slå tilbake etter oljekrisen fra 2014, og mange fikk en stor trøkk da oljeprisen stupte igjen våren 2020.

Seadrill, som på et tidspunkt var verdens største riggselskap, er intet unntak: Det John Fredriksen-eide riggselskapet går gjennom en stor restrukturering, etter at selskapet måtte søke konkursbeskyttelse i 2020.

På sitt meste, før oljeprisfallet i 2014, var selskapet vært nesten 150 milliarder kroner.

Nå sier DNB Markets-analytiker Martin Huseby Karlsen til Finansavisen at prosessen betyr kroken på døren for Seadrill.

– Jeg tror ikke Seadrill eksisterer om seks måneder, sier Huseby Karlsen til Finansavisen.

Les mer: John Fredriksens Seadrill tapte 5,5 milliarder kroner i første halvår

Vil bla opp for å sikre seg Seadrill-flåten

Finansavisen snakker med kilder som sier at Transocean og Dolphin Drilling har lagt inn et felles bud på 15,4 milliarder kroner for flåten til Seadrill - og duoen skal ikke være de eneste som er interessert.

Analytiker Huseby Karlsen tror Seadrills flåte vil bli solgt i flere deler etter at den omfattende restruktureringen er ferdig. Det kan ta flere måneder.

– Transocean er en desperat kjøper fordi selskapet må få ned gjeldsgraden. En måte å gjøre dette på er å få flere rigger inn i flåten og utstede aksjer som betaling. Dolphin må på sin side sikre seg flere rigger - ellers er det ikke liv laga. Dette er motiverte kjøpere, men jeg tror utfallet for Seadrills del blir en restrukturering og en mer strukturert salgsprosess i etterkant, sier Huseby Karlsen til Finansavisen.

Les også: John Fredriksen går av som styreleder i Seadrill

Fredriksen har solgt seg ned

Seadrill endte på et driftsresultat før renter, skatt, nedskrivninger og avskrivninger på 20 millioner dollar i første halvår av 2021. Ordrereserven er nå på 2,1 milliarder dollar, tilsvarende 19 milliarder kroner.

I slutten av juli sendte Seadrill ut en børsmelding om at John Fredriksen solgte 100.000 aksjer i selskapet gjennom investeringsselskapet Hemen Holding. Dermed eier han nå rundt 25 prosent av aksjene i Seadrill Limited.

Seadrill-aksjen beveget seg i en periode i sommer som en jojo på børsen, med utslag på opp mot 25 prosent fra dag til dag. Det skjedde etter at en redningsplan kom på plass, der Seadrill kom til enighet med sentrale långivere om en plan som sikret videre drift.

Planen innebærer at gjelden skal reduseres med rundt fem milliarder dollar og at det skal hentes rundt 350 millioner dollar i frisk kapital. Bankene og fondene som tar over Seadrill omgjør rundt 85 prosent av gjelden til aksjekapital. Enkelte långivere vil også tilføre selskapet 300 millioner dollar i ny kapital som lån.

Planen gjør at dagens aksjeeiere sitter igjen med rundt 0,25 prosent av eierskapet og vil sitte igjen med smuler.

Les mer: Fredriksen-aksje med kjempevekst på børs - Alfie Haaland kjøper seg opp