*Nettavisen* Økonomi.

DNB Markets: Renteøkningen kan komme tidligere

GOD STEMNING: Men det var under sentralbanksjef Øystein Olsens årstale i februar. Nå kan Norges Bank sette opp rentene raskere enn antatt. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

DNB Markets venter at Norges Bank hever renten på rentemøtet 21. mars. Neste renteøkning kan komme tidligere enn fryktet.

12.03.19 09:21

«Alle» spår at Norges Bank hever sin innskuddsrente til bankene – styringsrenten – fra 0,75 prosent til 1 prosent på sentralbankens rentemøte 21. mars. Styringsrenten er gulvet i rentemarkedet.

Så er det noe mer usikkerhet og uenighet om videre renteøkninger. Flere av ekspertene har spådd at det kan gå mot en ytterligere økning på rentemøtet i desember i år, blant annet DNB.

Men seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets skriver i en ukentlig oppdatering at kjerneinflasjonen for februar ble vesentlig høyere enn ventet. DNB og de andre storbankene ventet en prisstigning på bare 2,1 prosent, fasiten ble 2,6 prosent.


Norges Banks favoritt

Kjerneinflasjonen er utviklingen i konsumprisene, fratrukket prisutviklingen for energi (strøm) og avgifter. Det er denne prisutviklingen Norges Bank vektlegger når de fastsetter sine renter. Sentralbanken har som mål at kjerneinflasjonen over tid skal stige med rundt 2 prosent i året.

En høyere prisstigning enn det øker isolert sett risikoen for høyere renter. Aamdal skriver i ukerapporten at prisutviklingen i februar støtter opp under en renteøkning 21. mars.

Men den høye prisstigningen er ifølge ukerapporten også et argument for en høyere rentebane. Med det mener Aamdal og DNB at rentene kan stige raskere enn antatt.


Usikkert

- Vi har ikke gjort noen endringer på hva vi tror på av renteøkninger fremover. Vi venter en økning nå i mars, så er det usikkert når neste renteøkning kommer. Men sjansen har økt for at den ventede økningen kommer tidligere enn desember, sier Aamdal til Nettavisen.Økonomi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror renten kan stige raskere enn antatt. Foto: Stig B. Fiksdal (DNB Markets)


Han viser blant annet til at kronen styrket seg noe mot euro etter at dagens inflasjonstall ble kjent i markedet. De korte pengemarkedsrentene, som er en viktig faktor for nivået på de flytende boliglånsrentene, steg også noe. Det viser at det profesjonelle rente- og valutamarkedet tolket tallene som økt rentefare.


DNB regner med to renteøkninger i år, i tillegg til en renteøkning i 2020 på 0,25 prosentpoeng. Hvis prognosen slår til, vil innskuddsrenten fra Norges Bank mot slutten av neste år ligge på 1,5 prosent.

Drøyt 3 prosent

Det kan i så fall bety at de beste flytende boliglånsrentene i markedet vil ligge på ca. 3-3,25 prosent, ut fra historiske renteforskjeller mot styringsrenten. Storebrand venter at mange kunder vil binde renten foran rentemøtet i neste uke.

Aamdal tror for øvrig at kjerneinflasjonen kan komme ned mot 2 prosent i løpet av året. Om ekspertenes store bom på prisstigningen i februar, sier han:

- Vi har de seneste månedene sett mye større svingninger i inflasjonen enn vanlig, som gjør det vrient å spå. Det er spesielt store svingninger i prisen på importerte varer, eksempelvis så vi det i januar på prisutviklingen for importerte møbelvarer. Den innenlandske prisstigningen er mye mer stabil, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag