– I sommer har vi nok satt mer skylappene på, vi har ikke lyst til å tenke for mye på hva som kommer til høsten, sier direktør for datatransformasjon Ine Oftedahl i DNB til E24.

Tall fra DNB-kunders kortforbruk, i perioden 20. juni til 17. juli, viser at nordmenn har dratt kortet for 12,5 milliarder kroner, hvorav 2,6 milliarder ble lagt igjen i utlandet.

Spania er landet der vi har lagt igjen mest penger - 429 millioner kroner i sommerferien. Vanligvis er det Sverige som henter mest penger fra ferienordmenn, men i år havnet vårt naboland på andreplass med 412 millioner. Danmark er på tredjeplass, ifølge DNBs tall til E24.

Les egen sak: Rekordhøy kortbruk: - Spinnvilt

Oftedahl advarer om at det høye forbruket ikke kan fortsette på sikt. Selv om mange allerede kan føle på effektene fra prisvekst, rentehevinger, og høyere strøm- og drivstoffpriser, så fortsetter altså et unormalt høyt forbruk. Hun setter forbruker i sammenheng med nye vaner vi fikk under pandemien.

Da mange tjenestetilbud, som restauranter og feriereiser, ble stengt under pandemien, begynte mange å vende seg til et høyt forbruk av ulike varer. Når tjenestetilbudene er tilbake, så bruker vi disse som aldri før, samtidig som mange ikke har sluttet med å kjøpe de ulike varene de ble vant til under pandemien.

- Nå bruker vi også penger på tjenester, og da blir vi litt som Ole Brumm: «Ja takk, begge deler». Det kan gå fint en periode, men det er ikke bærekraftig i lengden, sier hun.

Hun håper at nordmenn nå justerer ned forbruket utover høsten.