LONDON (Nettavisen Økonomi): - Det handler om å øke inntektene mer enn kostnadene, sier DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen til Nettavisen.

Selskapet avholder kapitalmarkedsdag onsdag i London. Der varsler selskapet at store kostnadskutt på 1,5 til 2,0 milliarder kroner i de tre neste årene. Samtidig skal inntektene opp. Det mener banken er nødvendig for å nå de finansielle målene deres.

Les også: Kundene slaktet DNB – nå tar sjefen grep

- Kapitalkravene har økt slik at vi må forrente mer kapital enn før. Det er nye regulatoriske kostnader og avgift til krisetiltak og vi har økende kostnader til konvertibel gjeld og økt skattekostnad. Å nå de samme målene er mye mer krevende enn før, men vi har høyere ambisjoner og det signaliserer vi også, sier finansdirektør Ottar Ertzeid til Nettavisen.

Ikke høyere rente

Den gode nyheten for mange nordmenn er at DNB har ingen planer om å øke inntektene gjennom å ta bedre betalt fra norske boliglånskunder.

Tvert imot varsler de at boliglånsrenten etter alt å dømme vil ligge uendret de neste tre årene.

- Det mest sannsynlige er at rentenivået blir liggende flatt. Det er det Norges Bank sier og vi tror det stemmer, sier Braathen.

- Vi er ganske sikre på at rentenivået har nådd toppen og blir liggende der den er nå i den kommende treårsperioden. Vi har en liten sannsynlighet på 40 prosent for en renteøkning til fra sentralbanken, men vi tror styringsrenten blir uendret og dermed følger boliglånsrenten etter, sier finansdirektør Ertzeid.

- Så selv om dere jobber for å øke inntektene, men de vil komme fra andre steder enn boliglånskundene?

- Helt riktig. Vi ser på andre muligheter, som skadeforsikring, for å øke inntektene, sier Ertzeid.

Gavepakke

DNB skal det neste året kjøpe aksjer på opp til 3,9 milliarder kroner i det som er en gigantisk gavepakke til eierne. Samtidig varsler de nedbemanning.

På kapitalmarkedsdagen har den norske storbanken annonsert at de vil kjøpe 15,8 millioner av sine egne aksjer i et kraftig økt tilbakekjøpsprogram.

Les også: DNB spår nye bunnivåer for kronen

Et slikt kjøpsprogram er gull verdt for aksjekursen, og dermed bankens egne eiere. Det presser nemlig opp verdien av selskapet, og fungerer i praksis som godt, og populært, alternativ til utbytte. Eierne kan dermed velge om de vil cashe ut aksjene sine til en god pris eller beholde aksjene, som nå vil ha en høyere verdi.

Les også: Equinor-toppene gjorde supergevinst etter at de slapp aksjebombe

Prisene på aksjene kan variere fra 10 til 250 kroner, slik at den totale pakken kan komme på nesten fire milliarder kroner. Mer sannsynlig er det imidlertid at prisene DNB betaler vil være nær dagens aksjekurs, som er 163 kroner. I så fall vil banken punge ut rundt 2,6 milliarder kroner som direkte eller indirekte vil havne i eiernes lommer.

- Vi gjør dette slik at vi kan gi mer av overskuddet av pengene til eierne våre. Vi gir nå mer enn 70 prosent av inntjeningen vår tilbake til eierne, sier Braathen.

Kutter ansatte

Samtidig varsler selskapet at de skal gjøre en rekke kostnadstiltak for å nå de økonomiske forpliktelsene sine. Blant annet skal de kutte seks til sju prosent av de ansatte innen såkalt Corporate Banking, altså bankvirksomhet opp mot bedriftsmarkedet.

En slik nedbemanning vil tilsi et kutt på mellom 140 til 160 ansatte, siden det er 2265 ansatte på denne avdelingen.

Harald Serck-Hansen, sjef for Corporate Banking, sier at kuttene har sammenheng med at områdene «Bedriftsmarked» og «Storkunder og Internasjonal» nylig ble sammen.

- Det kommer fra sammenslåingen og at vi strømlinjeformer vår internasjonale virksomhet, sier han.

Les også: DNB-sjefen: - Usunn utvikling