DNB-sjef Kjerstin Braathen sier til VG at de nå lanserer en pakke på to milliarder kroner, som i stor grad er rettet mot unge.

– De som sliter mest, er de som ikke hadde råd til spare under pandemien, blant annet veldig mange unge som ikke har foreldre som kan hjelpe , sier Braathen til avisen. Hun er for tiden til stede på World Economic Forum i Davos.

– Det er de unge vi primært ønsker å bruke den fleksibiliteten til. Derfor setter vi av en milliard i halvåret i år, som vi ønsker å bruke spesifikt til unge som ikke har nok egenkapital.

Mange unge må ha hjelp

DNB lånte i fjor ut et sted mellom 20 og 30 milliarder kroner til førstegangskjøpere . Ifølge DNB hadde flere enn 1 av 3 førstegangskjøpere behov for foreldrehjelp til kjøp av sin første bolig. .

Nasjonale tall viser at 40 prosent i aldersgruppen 20–29 år er avhengig av foreldrehjelp. I Oslo er andelen enda større: der er den over 50 prosent. hjelpemåter.

Braathen sier at mange sparte veldig mye under koronapandemien i 2020, 2021. Utfordringen er de som ikke hadde råd til eller har råd til å spare noe særlig. De rammes nå kraftig etter sterk vekst i priser på strøm, mat og renteøkninger.

– Selv om de fleste fortsatt har det relativt bra økonomisk, er det mange som har det vanskelig. Det er utrolig tøft når pengene ikke strekker til. Vi ser det er de unge som er mest bekymret. Den store bøygen er å skaffe et sted å bo, enten fordi leiekostnadene er for høye eller at de ikke klarer å finansiere sin første leilighet, sier Braathen.