Gå til sidens hovedinnhold

DNB spår lønnsfest i Norge

Du vil trolig få en god del mer å rutte i årene fremover.

DNB publiserte torsdag sine økonomiske analyser.

De viser at banken venter en kraftig lønnsøkninger i Norge i tiden fremover. DNB Markets tror på en økning på 3,3 prosents lønnsvekst i 2021. Slår det til, blir inneværende år det nest beste med tanke på lønnsvekst siden 2013.

Det betyr at en gjennomsnittlig lønnstaker vil få 19.600 kroner mer i lønn, gitt en snittlønn på 593.400 kroner.

Les også: DNB-ekspert med dyster Fredriksen-spådom: – Eksisterer ikke om seks måneder

Problemet med lønnsoppgangen i år er imidlertid at inflasjonen også øker kraftig, og venter å ligge på 2,9 prosent for året som helhet. Det betyr at nesten hele lønnsøkning blir «spist» opp av høyere priser på varer i år.

Dermed ser det faktisk bedre ut neste år. Da venter DNB virkelig gode tider for norske lønnstakere, med en lønnsvekst på 3,0 prosent, samtidig som inflasjonen bare vil være 1,7 prosent. Med andre ord vil den reelle kjøpekraften til nordmenn øke med 1,3 prosent. Det blir i så fall det høyeste på nesten ti år.

Les ogå: Etterlyser 1200 kroner per nordmann: – Det er ikke til å tro

Året etter ser det tilsvarende bra ut. Da blir lønnsveksten like høy, mens inflasjon bare 1,8 prosent, altså en reell vekst i kjøpekraften på 1,2 prosent, også dette meget respektabelt.

Får DNB rett, vil vi i alle fall få en lønnsvekst i snitt på 18.400 kroner i 2022, og 18.900 kroner i 2023.

Les også: DNB-kunder har brukt 629 millioner kroner i utlandet i sommer

«Med en lønnsvekst på 3,3 prosent ligger det an til en liten reallønnsvekst i år. Neste år venter vi at prisstigningen blir vesentlig lavere. Dermed kan en nedgang i lønnsveksten likevel gi reallønnsvekst. Det er likevel noen forhold som tilsier at lønnsveksten neppe vil falle mye. Et argument er at lønnsutviklingen gjennom 2020 og 2021 har vært til dels svært ulik for forskjellige grupper. En gjennomsnittlig høy reallønnsvekst vil øke muligheten for at flere grupper oppnår bedret kjøpekraft fremover. Med en høyere lønnsvekst vil det også være lettere å løfte grupper som har blitt hengende etter uten at andre grupper går ned i kjøpekraft», heter det i rapporten til DNB.