Tirsdag ble søkelisten til ny sentralbanksjef offentlig kjent, og på listen troner vår tidligere statsminister og nå NATO-sjef, Jens Stoltenberg (Ap).

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier 62-åringen til NTB via sin pressekontakt.

Les også: Stavrum: Derfor er Jens uegnet

- Han får jobben!

Nettavisen har vært i kontakt med sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, som kommenterer nyheten slik:

- Det er interessant å se at Jens har blitt oppfordret til å søke, er hennes første reaksjon.

– At han er bedt om å søke er en sterk indikasjon på at han få jobben, sier Haugland til Nettavisen.

På den mannsdominerte søkelisten ser vi kun en aktuell utfordrer: Visesentralbanksjef Ida Wollen Bache (48), som også ble oppfordret til å søke.

Les også: Solvik-Olsen: - Jens er uegnet som sentralbanksjef

Flere har ment at Stoltenbergs tette bånd til blant annet statsminister Jonas Gahr Støre forkludrer det absolutte kravet til å være uavhengig.

– Men - dette ser tydeligvis ikke Finansdepartementet på som noe problem, konstaterer Haugland.

- Tette bånd til den politiske eliten

Selv er hun skeptisk, fordi:

- Stoltenberg har vært en så sentral politiker, i mange sentrale politiske verv.

Likevel:

- Nå har departementet gjort det klart for alle at de ikke synes dette er noe problem, dermed utgår det som er diskusjonstema - og dermed får Jens Stoltenberg jobben, tror hun.

Les også: Grønt skifte: DNBs sjeføkonom er ikke i tvil om hvem som får regningen

Hennes egen skepsis utdyper hun slik:

- Det er ekstra viktig at pengepolitikken ses på som uavhengig. Det må ikke, verken i Norge eller internasjonalt, stille spørsmål ved om båndene er for tette mellom sentralbanksjefen og topp-politikere.

- Nå blir ballen lagt død

- Sentralbanksjefen må ta sine beslutninger helt nøytralt. Det er helt avgjørende.

Haugland peker på at det heller ikke utenfor Norges grenser må kunne stilles spørsmål ved om sentralbanksjefen kan ha politiske motiver bak sentralbankens beslutninger.

Les også: Søkerlisten er klar - Stoltenberg søker jobben

Hun sier tilliten til Stoltenberg er stor.

- Ingen tviler på at han har en sterk integritet eller tror Jens har noen baktanker med toppstillingen. Får han jobben, kommer han til å legge stor vekt på å vise at han er helt fristilt politisk.

Haugland tror ikke det blir så mye støy i debattspaltene fremover.

- Diskusjonene har gått lenge, og de fleste posisjonene er kjent. Når Finansdepartementet nå er så klare, tror jeg ballen blir lagt død, avslutter Haugland.

MDG: - Jens Stoltenberg bør ikke få jobben

MDGs stortingspolitiker, Rasmus Hansson, mener ikke Stoltenberg er best egnet til denne stillingen:

- Han er en dyktig politiker som jeg har stor respekt for, men han har jobbet hele sin karriere innenfor den norske oljebobla, og nå trenger vi noen med helt andre visjoner og perspektiver, sier Hansson til Nettavisen - og fortsetter:

- Den store utfordringen for norsk økonomi de neste årene er omstillingen bort fra oljeøkonomien. Ansettelsen av en ny sentralbanksjef er en unik mulighet for Norge til å få inn ny tenkning og perspektiver.

- Trenger ikke en klassisk oljeøkonom

Dette mener MDG-politikeren trengs:

- Norge trenger en ny sentralbanksjef som ikke er en gammeldags regnemaskin på to ben, men som har visjoner for utvikling av den grønne økonomien. Det er en stor forspilt mulighet hvis vi nok en gang får en klassisk oljeøkonom som henger fast i gårsdagens fossil-tenking.

Hansson viser til andre lands praksis:

- Mens andre land som Storbritannia har hatt en sentralbanksjef som har lagt stor vekt på klimarisiko for resten av økonomien knyttet til investeringer i olje og gass, har den norske sentralbanksjefen snakket varmt om å fortsette et høyt aktivitetsnivå på sokkelen. Det vi nå trenger er en faglig sterk, uavhengig og modig sentralbanksjef som forstår tiden vi lever i, og som kan styre pengepolitikken gjennom krevende år.

Rotevatn: - Fortsatt skeptisk

Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn har hele tiden vært skeptisk til Stoltenberg i denne rollen:

- Jeg er fortsatt skeptisk til Stoltenbergs kandidatur. Det har ikke med hans person å gjøre, tvert imot respekterer jeg Stoltenberg som politiker, det har med sentralbankens uavhengighet å gjøre, sier han til Nettavisen.

Rotevatn sier vi ikke har tradisjon for at partipolitikere går inn i denne viktige stillingen.

Les også: Ørjasæter: Blir Stoltenberg den neste?

- Håper han tenker seg om

- Det er svært viktig at alle kan ha tillit til at sentralbanken opererer uavhengig av dag-til-dag-politikken i alt fra spørsmål om rentefastsetting til oljefondets investeringer, mener han.

- Stoltenbergs i særklasse tette bånd til regjeringen, både personlig og partipolitisk, kan skape en opplevd usikkerhet i så måte. Jeg ser Stoltenberg sier at han er oppfordret av finansdepartementet til å søke jobben. Jeg håper finansministeren tenker seg om både en og to banger før han eventuelt går for en slik utnevnelse.

Se hele søkelisten her:

Se videoklipp med Kjersti Haugland her: