DNB vil kjøpe opp Sbanken - tidligere Skandiabanken - i en transaksjon som er verdt omtrent 11,1 milliarder kroner, skriver DNB torsdag morgen.
Storbanken har kommet til enighet med Sbanken om et frivillig bud til aksjonærene verdt 103 kroner per aksje. Beløpet er 29,8 prosent høyere enn dagens kurs før børsåpning på 80 kroner per aksje.
Sbanken-aksjen ble automatisk pauset på Oslo Børs fra start torsdag. Etter ti minutter skjøt imidlertid aksjen opp nær 30 prosent fra 80 kroner til 103,2 kroner, noen få øre mindre enn DNBs tilbudskurs.
Tilbudet på 103 kroner per aksje er også 49,8 prosent høyere enn gjennomsnittskursen på 69,3 kroner over de siste seks månedene, justert for utbytte.
– Nå har vi en mulighet til å samle to av Norges råeste kompetanseklynger på digitale kundeopplevelser til et stort innovativt miljø på tvers av kontorene våre i Bergen og Oslo. Vi kan få til mye mer sammen enn hver for oss, og vi kan skape Norges beste kundeopplevelser - uansett bransje, sier Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB.
– DNB har store ressurser, og dersom de blir vår nye eier vil vi sammen ha gode forutsetninger for å skape gode tjenester og løsninger til glede for kundene fremover, sier Sbankens administrerende direktør Øyvind Thomassen i en børsmelding.
Sbanken
- Skandiabanken ble grunnlagt for 21 år siden, i 2000, som den første rene digitale banken i Norge. Banken ble notert på Oslo Børs i 2015. Banken byttet navn til Sbanken i 2017.
- Banken er blant de ledende bankene innen personmarked, med 467.000 kunder ved utløpet av 2020.
- Sbanken har en solid posisjon i sparemarkedet i dag, med kundeinvesteringer verdt 23 milliarder kroner i aksjefond.
Hovedeierne har allerede akseptert
I pressemeldingen torsdag skriver DNB at Sbanken anbefaler aksjonærene å godta tilbudet. DNB eier allerede rundt 1 prosent av de utestående aksjene i Sbanken i dag.
Oppkjøpsfondet Altor Invest er Sbankens desidert største eiere, og eier samlet sett omtrent 25 prosent av aksjene i banken. Altor har allerede akseptert tilbudet fra DNB. Totalt har 29 prosent av aksjeeierne takket ja til tilbudet.
Altor Invest eier 26,7 millioner aksjer i Sbanken, som de kjøpte for 46 kroner stykket i 2016. Dersom avtalen går gjennom, vil hovedeierne sitter igjen med 2,75 milliarder kroner for aksjene - en økning på 125 prosent.
Nettavisen Økonomi har vært i kontakt med Altor, som ikke ønsker å tilføye noe mer utover det som står i børsmeldingene. Oppkjøpet er også på eiersiden i blant annet treningskjeden Sats og sportsutstyr-giganten XXL. Tidligere har Altor kjøpt og solgt sterke selskaper som Helly Hansen og Lindorff.
Les mer: Disse kommunene er boliglånsvinnerne - og tapere
Konkurransetilsynet: – Det er et stort oppkjøp
Konkurransetilsynet er foreløpig avventende til det bebudede oppkjøpet, selv om det er Norges desidert største bank som nå vil bli enda større.
– Det er et stort oppkjøp, men vi vil gjøre som i alle slike saker og se om oppkjøpet skader konkurransen i markedet. Dette er vurderinger vi vil gjøre når vi får meldingen, om dette vil få negative konsekvenser, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet til Nettavisen Økonomi.
Nese sier det er ulike faser og frister når konkurransemyndighetene skal ta stilling til oppkjøpet.
– Vi har en dialog med de involverte partene, og etter at en melding er kommet til oss, starter fristene. I fase én må vi innen 25 virkedager ta stilling til om saken kan klareres eller om det må gjøres ytterligere undersøkelser, sier Nese og fortsetter:
– Hvis det må gjøres ytterligere undersøkelser, skal det innen 25 virkedager sendes et varsel til partene, og så må det innen 70 virkedager bestemmes om det skal inn i en eventuelt ny fase, sier han.
Sterke innen personmarked
Oppkjøpet kommer delvis fordi Sbanken vil styrke DNBs posisjon innen personmarked, fremgår det av børsmeldingen. DNBs markedsandel innen boliglån i Norge er anslått til å øke til 27 prosent fra 24 prosent, og ledelsen har også tro på at Sbanken vil gjøre DNB bedre innen sparing og teknologi.
Dersom oppkjøpet blir en realitet, kjøper DNB en utlånsportefølje kroner med lav risiko. 95 prosent av utlånsporteføljen til Sbanken, som er verdt 83 milliarder kroner, består av boliglån med lav belåningsgrad på omkring 53 prosent ved utløpet av fjerde kvartal i fjor. Sbankens gjennomsnittlige tap på lån har vært på 0,11 prosent de siste fire årene.