Prisantydningen for enderekkehuset på vestsiden av Fornebu mot Koksabukta var på 20,85 millioner. Salgssummen endte marginalt under på 20,7 millioner. Rekorden i Oslo er naturlig nok enda høyere, men da snakker vi om de beste strøkene på Frogner.

– Selger er veldig godt fornøyd med prisen. Vi har sjekket med databasen til Eiendomsverdi og så vidt vi kan se, er dette det dyreste rekkehuset som er solgt i Viken fylke. Den forrige rekorden var på 19,9 millioner kroner, sier DNB Eiendoms supermegler Helene Solberg til Nettavisen.

Solberg har vært den mestomsettende megleren i DNB og også topp ti i Privatmegleren.

Bare nybygg

Bruksarealet på rekkehuset er 178 kvadratmeter, slik at kvadratmeterprisen blir 116.000 kroner. Boligen har blant annet på seks soverom, to bad, separat wc, stor stue/spisestue. Den er over tre etasjer.

– Hva kan du ellers si om beliggenheten og standarden på boligen?

– Det er et enderekkehus fra 2014, det er jo nesten bare nybygg på Fornebu, med kort vei til strand og skole. Huset ligger bare et steinkast fra Hundsund idrettsanlegg på Snarøya. Dette er et optimalt sted å bo for en barnefamilie, svarer Solberg, som dermed antyder noe om kjøperen.

Hun sier det var ti stykker på visning og til slutt to budgivere

– Det var ikke kø, men de som møtte opp, var godt forberedt og seriøse. Dette er en positivt trend vi har sett i hele landet nå etter nyttår, det er solide interessenter ute i markedet.

Markant endring i markedet

– Hvordan opplever du markedet om dagen?

– Det er viktig å få med at det er få boliger til salgs. Men jeg føler en markant endring fra før jul, da var det veldig stille, og mange boliger ble liggende. Nå går det bra unna i alle prisklasser, og mest aktivitet for leiligheter i 5 til 15 millionersklassen.

Men rentene skal videre opp, og dette kan endre markedet. Regjeringen endret imidlertid utlånsforskriften før jul, blant annet slik at stresstesten for å tåle en renteoppgang regnes ut fra 3 prosent istedenfor 5 prosent som

– Dette er positivt, sier Solberg

– Vi merket bekymringene for renteøkninger mest før jul. Nå har dette satt seg litt og boligkjøperne er blitt mer komfortable. De som for ett år siden kunne kjøpe en bolig for ti millioner kroner, har i dag kun mulighet for å kjøpe en bolig til åtte millioner kroner.

Skaper ringvirkninger

Solberg seier dette blir en ringvirkning for kjøpere som nedgraderer seg et nivå fra der de var før.

– Men boliger har vi til alle prisklasser uansett. Vi opplever at markedet har justert forventningene og aksepterer nedgangen i prisnivåene, De som er på visning, er mer forberedt og mer fornuftige, de går ikke rundt og bare drømmer, tilføyer hun.

Men det er rådyrt for unge mennesker å kjøpe noe i Oslo og omegn, noe ikke minst den senete Sykepleierindeksen viser. En gjennomsnittlig leilighet i Oslo til drøyt 5 millioner kroner er uoppnåelig for mange.

– Så hva er rådet til unge mennesker som vil inn i boligmarkedet?

– Istedenfor å kjøpe en bolig mitt i Oslo-gryta der alle vil bo, bør de heller velge noe litt utenfor Oslo og heller pendle inn til byen. Da kan de få rimelige boliger, og det er i dag svært gode buss- og togforbindelser inn til hovedstaden, svarer Solberg.

Tilbake til 2020

Leder i DNB Eiendom, Renate Sørestrand-Hansen men vi nå er tilbake på et nivå i boligmarkedet i 2020. Det vil si et normalnivå med god aktivitet, boligsalg som går raskt og som lander rundt prisantydning. Det er mange interessenter på visning og kjøpere som legger inn bud, sier

DNB Eiendom tror fortsatt på en flat prisvekst fremover. De ser tegn til at nedgangen vi så i andre halvdel av 2022 har stoppet opp ,

– Med tanke på alle rentehoppene og den kraftige prisstigning tyder det på at boligmarkedet er solid. Omsetningstid er fortsatt lav, og utsiktene fremover ser gode ut, sier Sørestrand-Hansen.