DNO-sjef: - Alltid risiko

- Hvor enn man arbeider er det alltid en form for politisk risiko, sier DNO-sjef Helge Eide.

17.01.06 14:35

DNO har vært mye i fokus den siste tiden, noe som toppet seg sist uke da TV 2 Nettavisen skrev at det hefter stor politisk risiko rundt DNOs Irak-kontrakt.

DNO-aksjen stupte med neste 15 prosent i løpet av tirsdagen og onsdagen som følge av den politiske usikkerheten i Irak.

Sjekk DNO-kursen her .

Britisk skatteøkning
- Hvordan ser du på den politiske risikoen i Irak?

- Hvor enn man arbeider er det alltid en form for politisk risiko. På britisk sokkel ble skatten plutselig hevet med 10 prosent til 50 prosent, noe som som selvsagt får konsekvenser for oljeselskapene som opererer der, sier DNO-sjef Helge Eide til TV 2 Nettavisen.

- Men det er vel litt større usikkerhet i Irak enn i England eller Norge?

- Den politiske usikkerheten som var i 2004 er nettopp grunnen til at det åpnet seg denne muligheten for DNO i Nord Irak. Det kan virke som at de store selskapene vegrer seg i mye større grad for å gå inn i slike områder, sier Eide.

En juridisk lovlig kontrakt
- Så du er trygg på at avtalen holder?

- Etter vår oppfatning er dette en juridisk lovlig kontrakt og vi viser til vår redegjørelse til markedet om dette. Vi fortsetter boringen som planlagt, sier Eide.

- Det er blitt hevdet at viseoljeminister Hassan har sagt at avtalen er godkjent i Bagdad. Stemmer det?

- Nei, avtalen er gjort med de lokale kurdiske myndighetene, men vi har en såkalte MoU-avtale (red. anm. Memorandum of Understanding) med oljeministeriet i Bagdad som går på opplæring, teknologioverføring med mer, sier Eide.

Eide sier videre at avtalen er i tråd med den nye grunnloven som sier at slike avtaler ikke trenger godkjennelse sentralt, men gjennom MoU-avtalen er oljeministeriet godt kjent med avtalen.

Det er ikke bare DNO som ser på Irak. Også flere av de store oljeselskapene har begynt å luske litt rundt. Blant annet har Statoil og Norsk Hydro inngått MoU-avtaler med sentralregjeringen i Bagdad.

Spår stor interesse for Irak
- Jeg tror vi etter hvert vil se en økende interesse blant større selskaper for Irak, også Nord Irak, sier Eide.

DNO er mye mer enn Irak. I følge analytikere TV 2 Nettavisen snakket med forrige uke utgjør Irak mellom 10 og 15 kroner av DNO-aksjen. Resten er virksomheten i Jemen og i Nordsjøen.

DNO går helt tilbake til 1959, men det var først i 1995 da Helge Eide og Berge Gerdt-Larsen tok styringen at det ble satt fart på tingene.

- Høsten 1995 var Gerdt-Larsen i Odfjell Drilling og jeg jobbet i Smedvig. Vi ønsket å starte et nytt oljeselskap. Men da vi så at DNO var til salgs kjøpte Larsen kontroll i 1996 og vi kunne sette i gang til, sier Eide.

Produksjonen var lav, 840 fat per dag og det oljereserven var på 3 millioner fat olje.

Finansiell tyngde
I løpet av kort tid doblet man dagsproduksjonen og i 2003 var produserte man 26.700 fatt om dagen og hadde oljereserven var oppe i 144 millioner fat.

- Vi solgte i 2004 alt på britisk sokkel og noe på norsk sokkel til Lundin Petroleum for 240 millioner dollar. For å vokse videre trengte vi kapital, derfor valgte vi å selge hvor vekstpotensialet var minst, sier Eide.

Siden har DNO gitt 150 millioner dollar i utbytte til aksjonærene. DNO har imidlertid over 160 millioner dollar i kassen ved utgangen av tredje kvartal.

- Nå er vi et mer leteselskap som kan ta høyere risiko enn tidligere. Vi har god finansiell tyngde og leter nå etter nye oljereserver hvor både funnkostnadene og produksjonskostnadene er lave, sier Eide.

Men Nordsjøen er fortsatt veldig viktig for DNO, selv om utvinningskostnaden er mye høyere enn i Midt Østen.

- Et av de trangeste nåløyene er å bli operatør på norsk sokkel. Det er et kvalitetsstempel som gir gode referanser når vi er i utlandet, sier Eide.

- 2006 blir et bra år
Jemen har for DNO vært en gedigen suksess. Siden selskapet tok over etter at Norsk Hydro ga opp, har oljen sprutet over. Til nå har DNO produsert nærmer 30 millioner fat olje og oljereserven er på hele 57 millioner fat.

- Jemen har vært bra for DNO og vil være viktig fremover også. Vi ser på 10 til 12 letebrønner i Jemen i år, sier Eide.

Også i Nordsjøen har selskapet funnet mye olje. Sist var Goliat-feltet i Barentshavet hvor DNOs andel økte med nærmere 30 millioner fat.

- Det ser veldig spennende ut nå og vi håper at 2006 blir et bra år, sier Eide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.