*Nettavisen* Økonomi.

Dobler hastigheten på ADSL

NextGenTel skrur virkelig opp hastigheten - men bare for 1 av 5 av sine kunder.

21.01.09 15:29

På mandag skrev DinSide Datas redaktør Bjørn Eirik Loftås en tordnende kommentar der han slaktet ADSL-tilbyderne for manglende hastighetsutvidelser. NextGenTels respons var nærmest kontant.

Åpner ny teknologi
Selskapet har nå åpnet for bestilling av VDSL2, som er neste steget på stigen av teknologier som kan tilbys over det eksisterende mobilnettet.

Tradisjonell ADSL har en praktisk begrensning på 8 megabit per sekund ned, og rundt 800 kilobit per sekund. ADSL2 gav oss hastigheter på opp til 20 megabit per sekund ned og 1,2 megabit opp – mens VDSL2 i alle fall i teorien kan oppnå hastigheter på 100 megabit innenfor en relativt kort avstand fra sentralen – og opphastigheter på over 60 megabit.

- NextGenTel er kjent for skikkelig kraftig bredbånd, og det er derfor naturlig at vi igjen er først ute med også VDSL2 i det norske markedet, sier informasjons- og markedsdirektør Morten Ågnes i NextGenTel i en pressemelding.

Enkelte områder av store byer
NextGenTel annonserer at de vil rulle ut VDSL2 først i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger – og vil bygge ut i områdene der det er størst etterpørsel.

I første omgang tilbyr de to hastigheter: 40/20 Mbps og 30/5 Mbps til henholdsvis 698 og 598 kroner per måned.

Med VDSL2 begynner det å bli langt mer interessant å kunne ha IPTV, på samme måte som en del allerede har gjennom fiberleverandører som Lyse.

Du må bo nærme en sentral
Det er dog en stor hake ved teknologien: For at VDSL2 skal fungere, så må du bo relativt nærme sentralen der NextGenTel har sitt utstyr. I en pressemelding mener selskapet at bare rundt 20 prosent av dagens kunder kan få teknologien basert på lengden til sentralen.

VDSL2 vil bare bli levert om du bor nærmere enn 800 meter unna sentralen, og skal du ha toppabonnementet må du bo nærmere enn 500 meter. For å finne ut hvor nærme sentralen du bor må du kontakte en av teleselskapene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.