Dokument-kasser til Økokrim

Foto: Scanpix

Økokrim mottok mandag tre kasser med dokumentasjon som skal underbygge anmeldelsen mot flere apotekkjeder og -grossister.

17.11.03 14:34

Tre mann måtte til for å bære alle dokumentene da Statens legemiddelverk overleverte 3.000 ark med utskrifter av prissammenligninger fra medisinleverandører til Økokrim, melder NTB.

På blå resept

- Vi får nå gå gjennom dokumentasjonen, og se om det foreligger noen straffbare forhold, sa førstestatsadvokat Elisabeth Roscher (bildet) i Økokrim.

Legemiddelverket mener det finnes bevis for at apotekgrossistene har forsøkt å bedra staten for millioner av kroner. Apotekgrossistene skal ha rapportert inn for høye priser på en del blåreseptmedisiner som det gis refusjon fra Folketrygden for.

Det ble i mars innført et nytt system med indeksprising basert på salget for de tre foregående månedene av medisiner som inneholder en av seks spesifikke virkestoffer.

Avanse

Grossistene og apotekkjedene skulle ifølge reglene få en viss avanse i tillegg til innkjøpsprisen, men siden den første rapporteringen ikke var god nok, hentet Legemiddelverket inn noen priser direkte fra leverandørene, skriver NTB.

Legemiddelverket oppfattet da at det skal ha vært en forskjell på den reelle innkjøpsprisen og den som grossistene oppga. Dermed satte de gang med å undersøke en rekke andre medisiner, med samme resultat.

– Dette kunne i så fall ha medført ekstrautgifter for Folketrygden som ville blitt nærmere 50 millioner kroner i løpet av et år, sier direktør Gro Ramsten Wesenberg i Legemiddelverket.

– Forstår ikke

Administrerende direktør Jan Tore Føsund i NMD Grossisthandel AS sier til NRK at hans selskap ikke forstår hva som er grunnlaget for anmeldelsen, og at han derfor ikke kan gi noen kommentar til saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.