Gå til sidens hovedinnhold

Dollar mot tidenes laveste nivå

Rekordbillig å dra på fotball- eller shoppingturer.

Dollaren fortsetter raset i mot andre valutaer. Særlig den norske kronen er knallsterk mot den utbombede amerikanske valutaen.

Fredag ettermiddag var dollaren på 5,24 i mot kroner. Fortsetter nedturen kan vi fort se at dollaren kan bli rekordbillig i mot kronen i løpet av kort sikt. Siste bunnotering var 4,95 dollar i mot kroner, som var fra sommeren 2008.

Sjekk dollarutviklingen her:

Ikke uttenkelig
På spørsmål om vi kan se dollaren på 4,95, så er analytikerne nogenlunde samstemte.

- Det er ikke utenkelig. Det er faktisk ganske sannsynlig. Trenden går jo den veien, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til NA24.

DnB Nor-analytikeren har imidlertid et generelt markedssyn om at dollaren og det britiske pundet har falt nok.

- Jeg synes det er veldig billig nå. Det er vanskelig å tro at det skal så veldig mye mer ned nå, sier Viland.

Heller ikke Handelsbankens Nils Kristian Knudsen vil utelukke at kronen vil blir rekordsterk i mot dollar.

- Det er en sterk trend vi er inne i, sier Knudsen til NA24.

Knudsen sier videre at både pundet og dollaren får kjørt seg skikkelig om dagen, men at pundet faktisk har styrket seg i forhold til dollaren. Handelsbanken-analytikeren påpeker at de siste makrotallene peker i mot at det forventede rentehoppet er utsatt i Storbritannia. Dette får altså valutaen til å svekke seg.

Ikke vært så billig siden 70-tallet
Ser vi på pundet så har det ikke vært så billig i mot norske kroner siden 70-tallet. Fredag ettermiddag lå pundet på 8,72 i mot norske kroner.

Ser man på Norges Banks historiske tall er 2011 i rute til å bli det året der pundet kan bli aller billigst sett med norske øyne - noensinne.

Til sammenligning var snittet på 9,32 i 1977, et år der tilliten til det britiske pundet var så lavt at flere land bidro med krisehjelp til den engelske sentralbanken.

Årsaken til dagens svake nivå forklares delvis med rentenivået.

Les mer om pundutviklingen her:

Billig å reise
For nordmenn flest innebærer den sterke kronen at amerikanske importvarer blir billigere. Samtidig vil eksportbedriftene slite med å selge sine varer.

For den norske forbrukeren er kanskje tiden inne for å ta seg en fotballtur eller shoppingtur til London igjen. Du sparer nå nesten 4 kroner på hvert pund du bruker i forhold til for noen år siden.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken