Dollaren ned på bunnivå

Foto: (EPA)

Den siste tids kursfall sender den amerikanske dollaren ned i kjelleren. Ikke siden 1995 har dollaren vært så lite verdt i forhold til den norske kronen.

Ved 13.50-tiden onsdag er én amerikansk dollar verdt like over 6,18 norske kroner. Vi må helt tilbake til oktober 1995 for å finne tilsvarende lave verdier.

I løpet av det siste døgnet har kursen falt fra en sluttkurs på 6,23 i går. Den siste måneden har kursfallet vært på over fire prosent.

Den siste tiden har dollaren vært inne i en negativ trend. Det er bekymring for det amerikanske dobbeltunderskuddet, i både handelsbalansen og statsbudsjettet, som sender valutaen til bunns.

Mot euro er også dollaren svakere. Nå må du ut med 1,31 dollar for å kjøpe én euro, og dette er det svakeste siden EU-valutaen ble innført. Til sammenlikning måtte amerikanerne betale like over 83 cent for én euro sommeren 2001.

Meglerhuset skriver at dollaren svekket seg etter at den russiske visesentralbanksjef Aleksej Uljukajev gikk ut og varslet at Russland vil vurdere sammensetningen av valutaporteføljen. Landet vil øke beholdningen av euro, og kvitte seg med dollar. Russland har fra før store valutareserver, spesielt i dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.