*Nettavisen* Økonomi.

Dollaren spente bein på Wall Street

Synkende dollarkurs tok USA-børsen med seg i dragsuget etter at et rundskriv i G7-gruppen som krever mer fleksible valutakurser, ble kjent mandag.

Dow Jones stupte, og det samme gjorde Nasdaq og den bredere Standard & Poor’s 500-indeksen, melder AFP.

USA-børsene fikk derfor en snublende start på uka. Og mens vi venter på en avklaring på konsernsjef Olav Fjells skjebne, er det klart at Statoil svekket seg med 1,31 prosent på New York-børsen mandag.

Mot valuta-manipulering

Årsaken var rundskrivet i den såkalte G7-gruppen der gruppens finansministre tar til orde for mer fleksible valutakurser. Dette skal hindre land i å manipulere egen valuta for å beskytte egen eksport, slik en rekke asiatiske land har gjort. Kina har for eksempel holdt valutaen sin svak, og dermed hatt økonomisk vekst på over åtte prosent årlig det seneste tiåret som følge av sterk vekst i eksporten.

Det førte imildertid til at verdien av amerikanske dollar ble kraftig svekket, fordi den ikke lenger er like attraktiv for asiatiske og europeiske investorer. Det var en dollarkurs i fritt fall som sendte børsene ned, og dollaren endte mandag på det laveste nivået mot japanske yen siden januar 2000.

Tviler på langvarig svekkelse

- Vi ser en reaksjon på G7-rundskrivet. Aksjemarkedet viser hvor tett knyttet det er til dollaren, sier Jay Suskind, director i Ryan Beck and Co.

Tony Crescenzi, markedsstrateg i Miller, Tabak and Co., tror ikke bekymringen for dollaren vil bli langvarig.

- Uroen i markedet går mer på bekymringen for hvordan den svake dollaren vil påvirke internasjonal kapitalflyt enn på den potensielle effekten på amerikansk økonomi, mener han.

Nøkkeltallene

Dow Jones-indeksen gikk ned 109,41 poeng, 1,1 prosent til 9535,41 poeng. Nasdaq gikk ned med 1,6 prosent, 31.08 poeng, til 1874,67.

For den bredere Standard & Poor’s 500-indeksen endte dagene med en nedgag på 13,51 poeng, 1,3 prosent, til 1022,79.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.