Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren stuper etter rentesignaler

Dollaren har falt kraftig tirsdag og onsdag etter at den amerikanske sentralbanken har lettet på sløret.

HOUSTON (NA24): En dollar koster onsdag kveld 6,53 kroner. Dermed har dollaren blitt 3,3 prosent billigere for nordmenn siden mandag kveld, da en dollar kostet 6,75 kroner. Så billig har ikke dollaren vært på to måneder.

Man ser også et tilsvarende dollarfall mot andre valutaer. Amerikanere må i dag betale 1,21 dollar for en euro, mot 1,18 dollar mandag kveld.

Du kan følge utviklingen i dollarkursen her.

Dette gjør det billigere å dra på ferie til USA, men det svekker den delen av norsk eksport som prises i dollar, for eksempel olje.

Fallet begynte med skuffende makrotall fra USA. Men dollarfallet fikk for alvor fart da den amerikanske sentralbanken tirsdag kveld norsk tid offentliggjorde referatet fra sitt siste rentemøte.

Dette viste at medlemmene av komiteen som fastsetter styringsrenten i USA, nå mener man er nær slutten på den lange rekke med renteøkninger i USA, selv om det er delte meninger om hvor langt det er igjen. Siden sommeren i fjor er renten hevet 13 ganger fra 1,0 prosent til 4,25 prosent.

De fleste observatørene venter fortsatt en økning til 4,50 prosent på neste rentemøte, 31. januar. Men stadig flere tror at man dermed er nær slutten.

Opp i Europa
Samtidig som USAs renteoppgang ser ut til å stanse, har den europeiske sentralbanken for første gang siden 2000 hevet styringsrenten. Det skjedde i desember.

En høy rente vil normalt styrke en valuta fordi det er mer lønnsomt å eie en valuta som gir høy rente enn en som gir lav rente.

Ned, opp og ned igjen
Dollaren falt kraftig i perioden fra og med 2002 til og med 2004, i takt med økende bekymring over store underskudd på USAs statsbudsjett og handelsbalanse med utlandet.

Men til manges overraskelse styrket dollaren seg markant gjennom 2005, før de siste to dagenes fall.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24

Kommentarer til denne saken