Flere analytikere i kryptoverdenen venter på at FTX-kollapsen skal ha en dominoeffekt, som med Lehman Brothers-konkursen i 2008 som førte til at flere finansinstitusjoner som Washington Mutual gikk konkurs.

Nå tror flere at selskapet Genesis står for tur. Selskapet var det første til å lansere en handelsplattform for bitcoin i 2013, ifølge deres egne sider. Genesis har blitt omtalt som den største handelsplattformen av flere amerikanske medier.

Forrige uke fikk nemlig ikke kundene tatt ut verdiene sine fra Genesis' utlånsvirksomhet. Denne virksomheten har de i samarbeid med en annen aktør, Gemini.

«Earn»-programmet, som det dreier seg om, fungerer slik: Kryptobørsene låner ut egne brukeres verdier til institusjonelle aktører. Dette kunne kundene tjene opp til åtte prosent renter på i året.

På tross av at det klart og tydelig står at man når som helst kan ta tilbake de utlånte verdiene, kunne man ikke lenger det i forrige uke.

Da henviste de til den plutselige konkursen i Sam Bankman-Frieds handelsplattform FTX. Det er denne som har skapt store ringvirkninger i kryptouniverset.

Les også: FTX-sjefen etter kryptokrakk og konkurs: – Jeg «fucka opp»

– Ingen planer om konkurs

Mandag skrev Gemini på Twitter at de fortsatt forsøker å få løst problemet så kundene kan løse inn midler de har tjent med «Earn»-programmet.

Partneren Genesis sa mandag til Reuters at de «ikke har noen umiddelbare planer om å begjære seg konkurs».

– Vårt mål er å løse den nåværende situasjonen uten å måtte sende inn en konkursmelding, skrev en talsperson til nyhetsbyrået.

Videre skal talspersonen ha sagt at de er i samtaler med kreditorer.

Ifølge Bloomberg News sliter Genesis med å hente inn friske penger til utlånsvirksomheten, og hevder de skal ha advart potensielle investorer om at de kan måtte begjære seg konkurs dersom de ikke får inn midlene.

Også Gemini skal ha pengetrøbbel. Wall Street Journal skriver at de hadde forsøkt å få tak i et nødlån på én milliard dollar, før de stoppet muligheten for å ta ut kryptoverdiene sine.

Prøvde konkurrent

I likhet med hva FTX gjorde før selskapet gikk under, skal Gemini ha forsøkt å ta kontakt med konkurrenten Binance, skriver Wall Street Journal.

Rivalen Binance ville komme FTX til unnsetning, men trakk seg etter kort tid fra redningsaksjonen. Det førte til at kryptobørsen søkte konkursbeskyttelse i USA. I tillegg gikk Bankman-Fried av som toppsjef i selskapet.

For Geminis tilfelle skal Binance ha sagt at de ikke ville investere, i frykt for en interessekonflikt i fremtiden.

Genesis skal også ha henvendt seg til selskapet Apollo Global Management, ifølge artikkelen. Selskapet er et såkalt private equity-selskap, som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs.

Les også: Kaos og kollaps i kryptoverdenen: Konkurs og massive kursfall

FTX-kollapsen

Forrige uke ble det kjent at FTX manglet penger. Mannen bak, Sam Bankman-Fried hadde da forsikret markedet og investorer om at alt sto bra til med selskapet.

Han var blant en av verdens rikeste mennesker etter suksessen med kryptobørsen og fondet Alameda Research.

Så sprakk ballongen, og mye skjedde på kort tid. Det ble meldt at Bankman-Fried var i kontakt med investeringsfond og andre investorer for å få tak i krisepenger. Da han ikke fikk napp hos dem, endte han til slutt hos konkurrenten som først sa ja til å hjelpe, men deretter trakk seg.

Det ble da spekulert i at selskapet manglet så mye som åtte milliarder dollar som kundene ønsket å ta ut.

Da begjærte FTX seg konkurs, og Bankman-Fried gikk av som toppsjef i selskapet. I tiden etter det har det vært kaos og kollaps i kryptoverdenen.

Mandag bikket bitcoin-kursen under 16.000 dollar. Til sammenligning kostet en bitcoin 64.000 dollar i november 2021. Bortsett fra en kjapp nedgang i begynnelsen av november har bitcoinkursen ikke vært så lav siden november 2020.