Bølgene har gått høyt etter at Joachim Skahjem ifra «Stopp oljeletinga» mente at vold vil bli nødvendig i klimakampen. Masterstudenten i filosofi bygget sin argumentasjon på et premiss:

Klimaendringen er en trussel mot hans og hans søstres liv. Menneskeheten er truet.

Skahjem mente at de vil kunne sulte ihjel. På et tidspunkt vil selvforsvar da bli nødvendig, og Skahjem sammenlignet sin kamp med motstandshelter som Max Manus og Gunnar Sønsteby, eller vinneren av Nobels fredspris Nelson Mandela som bomber mot apartheid.

Klimaaktivistens utspill skapte sterke reaksjoner. Nå forlater han «Stopp Oljeletinga»

– Hele dette premisset er feil. Klimaendringene er alvorlige, men de er absolutt ikke en trussel mot menneskeheten. Trusselen for at Skahjem vil dø av sult som følge av klimaendringene er null, sier Øystein Sjølie, høyskolelektor og samfunnsøkonom.

Se hele intervjuet med Sjølie øverst i saken.

Klimarapportene

Han har gravd seg ned i klimapanelets rapporter, og mener at disse overhodet ikke gir dekning for dommedags- og katastrofe påstandene som preger klimadebatten. Miljøbevegelsen og medier må slutte å bruke dommedagsretorikk., mener han.

Hør hele samtalen med Øystein Sjølie i den ferske podkasten Ness her:

– Alle som deltar i klimadebatten må ta ansvar. Dommedagspratet er farlig.

Krass kritikk mot klimaaktivister: – Ekstremisme

Utgangspunktet for podkasten skulle vært en debatt mellom Joachim Skahjem og Øystein Sjølie, men på grunn av all viraken uttalelsene hans har skapt, valgte Skahjem ikke å stille.

Han reagerer på at klimaforskere og miljøbevegelsen ikke tar et oppgjør med premisset til Joachim Skahjem, og mener at å ikke gjøre det er med på å legitimere voldsretorikken.

– Klimaforskere må komme på banen og si at klima endringene er alvorlige, men ikke dommedag.