*Nettavisen* Økonomi.

Dømt for ulovlig aksjehandel

Et medlem av kontrollkomiteen i Nordlandsbanken er dømt for ulovlig aksjehandel, etter å ha kjøpt aksjer bare dager før DnB la inn bud på banken.

12.04.05 08:19

Ove Gunnar Andreassen er dømt til å betale 25.000 kroner i bot for aksjetransaksjonen, skriver Dagens Næringsliv.

Det var den 13. desember 2002 at Andreassen la 244.000 kroner på bordet, og kjøpte 10.000 aksjer i banken hvor han satt som medlem av kontrollkomiteen. Bare dager senere kom DnB med sitt bud, og da Andreassen solgte aksjene 3. januar, satt han med en gevinst på nærmere 100.000 kroner.

Som medlem av bankens kontrollkomite, pliktet Andreassen å klarere aksjekjøpet internt, samt å sende melding om transaksjonene til Oslo Børs. Ingen av delene ble gjort.

Aksjetransaksjonene ble avdekket av Oslo Børs. Ifølge pressetalsmann Tor Arne Olsen var det en rutinemessig kontroll som avslørte Andreassen. I forbindelse med oppkjøp og fusjoner går børsen rutinemessig gjennom handler i forkant, og kjører disse opp mot lister av primærinnsidere. Slik kom de over Andreassens navn.

Den tidligere komtrollkomitemedlemmet er den første som blir dømt etter Verdipapirhandellovens bestemmelser om undersøkelsesplikt. Denne sier at medlemmer av blant annet styre og kontrollkomite plikter å undersøke om det foreligger innsideinformasjon før de kjøper aksjser.

Overfor Salten Tingrett hevdet Andreassen at han ikke kjente til denne bestemmelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag