Gå til sidens hovedinnhold

Donald Trump reklamerer med Nobel-pris i ny skrytevideo

Med et bilde av en Nobelpris-medalje reklamerer Donald Trump for prestasjoner innen fredsarbeid. Men presidenten, som ikke har vunnet Nobelprisen, har ikke lov til gjengi et bilde av medaljen.

«Trump stands for peace», eller «Trump står for fred», heter det i en den nye skrytevideoen som Donald Trump la ut på Twitter litt før midnatt norsk tid på mandag.

Du kan se videoen til Trump i vinduet over.

Twitter-videoen, som presidenten har pinnet fast øverst i nyhetsfeeden sin, viser Trump vinkende på en balkong og i et møte med Israels statsminister Benjamin Netajanhu. Nede i høyre hjørne er det i et bilde av Nobelpris-medaljen. For den uvitende er det nærliggende å trekke slutningen at Trump har vunnet Nobels fredspris.

Problemet er bare at Trump, i motsetning til sin forgjenger Barack Obama, aldri har vunnet denne prisen, selv om han ble nominert til den i høst av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Les også: Tybring-Gjedde i Fox News-intervju: – Jeg har nominert Donald Trump til Nobels fredspris

Ikke lov

Siden Trump ikke er Nobel-vinner, har han heller ikke lov til å bruke bildet av medaljen. Dette er dermed et klart brudd på Nobelprisens egne regler for gjengivelse av Nobel-medaljen.

Et bilde av medaljen kan kun gjengis hvis det er en illustrasjon til en artikkel om selve Alfred Nobel, Nobel-prisen eller en vinner av Nobel-prisen, slik det står i reglene til Nobel-stiftelsen.

Da skal den i tillegg gjengis med en spesiell merking som viser at Nobel-stiftelsen har copyright på medaljen.

Nettavisen har vært i kontakt med presseavdelingen til Nobel-prisen, som ikke har besvart henvendelsen. Den norske Nobel-komiteens leder Berit Reiss-Andersen ønsker ikke foreløpig å kommentere saken.

Vekker oppsikt

Trumps Nobel-medalje har imidlertid allerede vakt oppsikt på nett, der flere påpeker at Trump aldri har vunnet fredsprisen.

Her hjemme har også forfatter og forlagsmann Anders Heger påpekt det samme.

«Kødder du nå?», skriver en av følgerne hans, tydelig overrasket.

Kommentarer til denne saken