De fleste børser verden over er markant ned mandag. Oslo Børs opplevde årets kraftigste fall da hovedindeksen gikk ned 2,3 prosent og i USA er vondt gått til verre. Panikk preget handelen på Wall Street i det den brede Dow Jones-indeksen sluttet ned 2,9 prosent mandag kveld og teknologitunge Nasdaq var ned over 3,6 prosent. S&P500 falt nær tre prosent gjennom dagen som ble årsverste i det amerikanske finanssentrumet.

Kronen kraftig svekket

Effekten er brutal også i valutamarkedet. Den norske kronen svekker seg mot de aller fleste valutaer av betydning mandag.

  • En euro koster 10 kroner, det svakeste så langt i år.
  • En dollar koster 8,92 kroner, det svakeste siden januar 2016.
  • 100 svenske kroner koster 92,6 norske kroner, mest siden mars i år.

- Det er brutalt det her. Det skjer i forlengelsen av det som skjedde torsdag med nye tariffer fra Trump, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til Nettavisen.

Les Stavrums kommentar: Alle taper på Donald Trumps handelskrig hvis han ikke finner en løsning med Kina

Den svake kronen er også dårlig nytt for nordmenn som tar en sen ferie i utlandet.

- Ferien blir nok dyrere enn hva folk hadde ventet på forhånd. Det er ikke ofte det er en så svak krone, i hvert fall på denne tiden av året, sier Østnor.

En leser har sendt inn en bilde av kvitteringen sin når vedkommende tok ut penger på Gardermoen mandag morgen. Det viser konsekvensene av den uvanlig svake kronen. Vekslingskursen viste at en dollar koster 9,3 kroner når man inkluderer valutapåslag.

Tøff toll

Torsdag kunngjorde Trump at kinesiske varer verdt 300 milliarder dollar får 10 prosents toll fra 1. september.

Den nye tollen kommer på toppen av tollen på 25 prosent som allerede er ilagt andre importvarer til en verdi av 250 milliarder dollar. Det betyr at omtrent alle kinesiske importvarer bremses nå av USAs tollmurer.

- Dette er en betydelig eskalering av handelskrigen, sier Shi Yinhong, professor i statsvitenskap ved Renmin University i Beijing til Financial Times.

Trump-tollen skaper større usikkerhet i verdensøkonomien, noe som stort sett alltid er dårlig er kronen, ettersom investorene i slike tilfeller ofte foretrekker «trygge» valutaer som dollar.

- Kronen er blant de valutaene som har kjørt seg hardest her. Det er en risikabel valuta. Paradoksalt har vi ikke sett en like store svekkelse av den svenske kronen, sier Østnor.

Ingen renteheving

Han sier at forklaringen kan være at mange investorer nå har mistet troen på en ny norsk renteheving i september.

- Det kan virke som om mange har ventet en sterkere krone med bakgrunn i nye rentehevinger fra Norges bank. Nå ser det mindre troverdig ut. Vi ser at mange utenlandske aktører selger kronen, mens hjemlige aktører kjøper kroner, fordi den er billig, sier han.

Han tror den norske kronen kan fortsette å svekke seg i tiden fremover.

- Det er uvante nivåer for kronen, men svakere norske krone er den nye normalen, og sett i det perspektivet er det ikke umulig at vi får se enda svakere krone. Det er historieløst å tro at den ikke kan falle mer, sier Østnor.