Donald Trumps Kina-hevn: Intel, Broadcom og Qualcomm dropper Huawei

Handelskrigen tilspisser seg

KASTES UT: Den kinesiske giganten blir droppet av ytterligere tre gigantiske selskaper. 

KASTES UT: Den kinesiske giganten blir droppet av ytterligere tre gigantiske selskaper.  Foto: (NTB scanpix)

Etter Trump svartelistet Huawei har amerikanske giganter droppet samarbeidet med Huawei. Nå følger tre nye IT-giganter etter.

20.05.19 10:35

Ifølge det internasjonale økonominettstedet Bloomberg er det ytterligere tre amerikanske gigantselskaper som dropper samarbeidet med Huawei.

Søndag ble det kjent at Google dropper samarbeidet med Huawei. Det fører blant annet til at hvis du har Huawei-telefon, kan du miste Google-oppdateringer.

Nå kan nettstedet meldte at ansatte i både Intel, Broadcom og Qualcomm velger å gå samme vei. Dette vil kunne få konsekvenser for Huawei-mobiler, som har blitt solgt i rekordfart de siste årene.

Trumps svarteliste

De tre selskapene står for store deler av prosessormarkedet, som vil gjøre det vanskelig for Huawei å kunne levere mobiltelefoner eller nettbrett.

Fredag 17. mai annonserte Trump-administrasjonen at de ville svarteliste Huawei grunnet sikkerhetshensyn. Dette med bakgrunn i mistanke om bruk av informasjon til spionasje av kinesiske myndigheter.

Både USA og flere land i Europa har lenge brukt Huaweis utstyr til å bygge ut telekomnettverket som sørger for at vi har dekning på mobilen. Huawei har også vært sentral i kampen for å levere 5G-nett i Norge.

Selskapet har vært under tøff kritikk fra sikkerhetsmyndigheter, slik som PST.

PST: – Vær oppmerksom på Huawei

– Vi peker på to land vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, og som driver etterretning mot Norge og norske interesser. Det er Russland og Kina. Begge har cyberkapabiliteter som setter dem i stand til å etterrette og stjele informasjon fra Norge i cyberdomenet, sa daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland i februar.

Til Bloomberg sier analytikeren Ryan Koontz

– Huawei er tungt avhengig av amerikanske semiprosessorprodukter, og vil ha store problemer uten amerikanske leveranser. Dette kan føre til at Kina må utsette innføringen av 5G-nettverk til (Trumps journ. anm) forbud er fjernet, sier han.

Huawei har foreløpig ikke svart på reaksjonene fra de amerikanske selskapene.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.