*Nettavisen* Økonomi.

Dow opp på 18-måneders topp

Etter en sterk spurt mandag endte Dow-indeksen på den høyeste noteringen på 18 måneder. Men volumet var lavt og investorene er spente på tirsdagens Fed-signaler.

Amerikanske aksjer tok seg opp etter en kjøpsinnspurt mandag som sendte Dow-indeksen opp på en 2003-topp. Investorer tipper at sentralbanken vil holde renta rekordlav når den møtes tirsdag, i et forsøk på å hjelpe den økonomiske restitusjonen.

Lavt volum
På tross av heftig oppgang var handelen relativt dempet. Volumet på New York-børsen var moderat, mindre enn 1.2 milliarder aksjer byttet hender mandag, melder Reuters.

- Markedet er høyere, men volumet er veldig lavt – ikke slik vi vanligvis ser når det er mange kjøpere på banen, sier Ozan Akcin ved Puglisi & Co.

- Men det er mange faktorer som holder optimismen oppe. Ferske indikatorer viser en oppgang for økonomien, sier Akcin.

Dow Jones klatret hele 1 prosent mandag.

- Hvis det er nervøsitet omkring sentralbanken i morgen, hvorfor ender da Dow så høyt, spør John Hughes ved MKM Partners.

- Ingen venter at de skal gjøre noe. Det avhenger av om de forandrer ordbruken i sin uttalelse, kan du se markedet bruke det for å ta gevinst, eller som en unnskyldning for å forlenge oppturen.

Rekordlav dollar
Amerikansk dollar sank til et nytt rekordlavt nivå i forhold til euro mandag. Det er et resultat av at finansmarkedet ikke tror sentralbanken vil heve renten på flere måneder ennå.

Verdien av euro nådde sitt høyeste nivå noensinne i forhold til amerikanske dollar på de europeiske markedene, med 1,2191 dollar, mandag formiddag. Senere sank den litt til 1,2185 dollar, meldte NTB/AFP mandag.

Likevel kan sentralbanken komme til å gi slipp på sitt løfte om å holde styringsrenten lav «for en betydelig periode», men analytikere sier at det i hovedsak vil bli en øvelse i semantikk.

Den offisielle uttalelsen fra komiteen blir gitt etter møtet tirsdag, rundt klokken 19.15 GMT (18.15 norsk tid).

Nøkkeltall mandag:

Dow Jones: 9965,27 poeng, opp 102,59 (1 prosent)

Nasdaq: 1948,85 poeng, opp 11,03 (0,6 prosent)

S&P 500: 1069,30 poeng, opp 7,80 (0,7 prosent)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.