I Sør-Norge har strømmen aldri vært dyrere mandag. I dag vil den gjennomsnittlige strømprisen gjennom døgnet være 2,56 kroner kilowattimen. Dette er ekskludert nettleie, avgifter og påslag fra strømselskapet.

Tirsdag blir det derimot relativt behagelig priser, sammenlignet med i dag.

NordPool melder om en gjennomsnittlig strømpris gjennom døgnet på 1,37 kroner kilowattimen for Sør-Norge, også dette før nettleie og moms. Dette er langt lavere sammenlignet med de siste dagene.

Les også: Analytiker venter skyhøye kraftpriser hele vinteren

Den høyeste timesprisen vil være fra klokken 19-20. Da er prisen 2,30 kroner kilowattimen før nettleie og avgifter.

– Gjennomsnittlig dagspriser på strøm falt med over en krone fra i dag til i morgen i Sør-Norge – og med 75 øre i Midt- og Nord-Norge fra i går til i dag, bekrefter pressekontakt Stina Johansen til Nettavisen.

Derfor faller prisene

– Det er først og fremst mer vind – og dermed økt vindkraft i Tyskland og Danmark som sender prisene nedover fra i dag til i morgen – og Norge importerer i morgen kraft fra noen av våre naboland, melder Johansen, men legger til:

– Prisene er historisk sett fortsatt høye for årstiden.

Les også: Nettleien din øker kraftig - samtidig har staten 10-doblet utbyttet fra Statnett

For Midt- og Nord-Norge vil prisen ligge på 1,50 kroner kilowattimen i snitt tirsdag. Også det er billigere enn mandagens priser, da det er en gjennomsnittspris på 2,25 kroner.

– Strøm er ferskvare – og strømprisen regnes ut hos oss på Nord Pool for hver time det kommende døgnet basert på tilbud (ulike produsenter vann, vind, kjernekraft etc.) og etterspørsel (kommuner, stor industri, strømselskaper etc.) samt hvor mye kraft som kan flyttes fra ett område til et annet, opplyser Johansen.

Lite vann i magasinene

– Det norske kraftmarkedet er en del av det nordiske og europeiske kraftmarkedet og alt som påvirker tilbudet, etterspørselen og overføringskapasiteten det neste døgnet påvirker også strømprisen.

– Det har vært høye strømpriser i Europa i hele høst – ikke minst på grunn av høye gasspriser og C02-utslippspriser. Det har vært lite vann i vannmagasinene i Sør-Norge – nivået ligger under gjennomsnittet i Norge med 63,8% i NO2 (mot median på 82,1%) og NO1 på 78,4 (mot median (82,8%) og NO5 med 66,7% (mot median 81,5) på denne årstiden, legger Johansen til.