Gå til sidens hovedinnhold

Drømmehuset ble et mareritt

- Det så tilsynelatende fint ut, sier Liv-Kristin Ims Lundseth.

Familien Ims Lundseth kjøpte drømmeboligen til 4,5 millioner kroner, men måtte rømme da huset i Hillevåg var i ferd med å falle sammen.

Boligen ble i prospektet fra Eiendomsmegler 1 (EM1) lansert som nyoppusset/renovert fra 2006-09, og det samme prospektet slo fast at boligen fra cirka 1920 var med god standard, skriver Rogalands Avis .

Men det var et synsbedrag.

Ble ditt drømmehus et mareritt? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Vannlekkasje startet alt
- Vi oppdaget til vår forferdelse i forbindelse med avdekking etter en vannlekkasje at den forrige eieren hadde fjernet tilnærmet all bærende konstruksjon i boligen. Det så tilsynelatende fint ut og det var først da gipsplater og takplater ble fjernet at det kom fram at hele bærekonstruksjonen i huset var fjernet, forteller Liv-Kristin Ims Lundseth til Rogalands Avis.

Ingeniørselskapet Procon ble tilkalt, og familien fikk beskjed om å flytte umiddelbart fra huset en fredag kveld klokken 22.00.

I Procon-rapporten slås det fast at vesentlige deler av hovedbæresystemet for takkonstruksjonen er fjernet. Det har oppstått betydelige deformasjoner og det er fare for kollaps.

Kommunen med boforbud
I tillegg slår rapporten fast at etasjeskillet mellom 2. etasje og loft er underdimensjonert.

Dette gjorde at Stavanger kommune har lagt ned forbud mot å bo i huset.

Da hadde familien på fire bodd i huset i ett år i uvisshet om at det var en høy risiko å bo i boligen.

Familien har siden september 2010 bodd hjemme hos foreldrene til Liv-Kristin. Ifølge henne, fikk familien ingen hjelp, eller råd fra EM1 da de måtte flytte.

- Vi tok kontakt med megler for å få hjelp til å finne en midlertidig bolig. Det eneste de kunne hjelpe oss med var å formidle et telefonnummer til utleieavdelingen. Vi kjøpte bolig av EM1 og trodde at det var ensbetydende med et kvalitetsstempel. Men så langt er vi ikke imponert. De har frasagt seg alt ansvar, sier Atle Lundseth.

Han og kona har engasjert advokat, og skal nå i forhandlinger med forrige eiers forsikringsselskap – Protector.

Kan få hevet kjøpet
- Vi har fått beskjed om at vi får hevet kjøpet, men vi har hatt store utgifter med denne saken, og vi er nå i forhandlinger for å finne en løsning. Jeg er mer frustrert over EM1, enn jeg er på selger, sier Liv-Kristin Ims Lundseth.

- Hvorfor, de har jo ikke ansvaret?

- Det er jeg helt uenig i. De la denne boligen ut for salg uten å sjekke fakta. Vi fikk informasjon fra Stavanger kommune over telefon om at ingen av de omfattende såkalte oppgraderingene av boligen som EM1 markedsfører har vært søkt om. Stavanger kommune har ikke sett en eneste søknad om å grave ut kjelleren, eller fasadeforandringen som er foretatt på huset. De hadde heller ikke sjekket om det oppgitte bruttoarealet var riktig. Man må kunne forvente av en anerkjent megler at særskilte opplysninger blir innhentet dersom boligen tilsier dette, sier en engasjert boligkjøper.

Hun har nå skrevet et syvsiders langt klagebrev til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester.

Der er Kåre Mæland, som er fagsjef i EM1, normalt medlem, men i denne saken er han inhabil og har derfor skrevet tilsvaret til klagenemnda på vegne av EM1.

- Har ikke gjort noe galt
Eiendomsmegler 1 (EM1) mener de har opptrådt med god meglerskikk i denne saken, og sier de ikke kan lastes for kjøpers problemer.

I sitt tilsvar til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester skriver fagsjef Kåre Mæland at de ikke kan se at de kunne gjort noe annerledes i saken.

- Dette er først og fremst en sak mellom kjøper og selger, og vi står midt mellom dem. Vi er ikke part i saken, sier Mæland, som normalt er fast medlem i Reklamasjonsnemnda, men som fagsjef i EM1 er han inhabil i denne saken.

- Hvis klager skulle få medhold i at det er vår oppgave å sjekke alle byggesaker i Stavanger kommune, vil dette medføre en ny praksis i bransjen. Og når det gjelder brukstillatelsen er det ymse hvordan den praktiseres i kommunen, mener Mæland.

Han avviser også at de har et ansvar til å finne en midlertidig bolig til familien Ims Lundseth.

- Vi forsøkte å hjelpe dem, men vi kan ikke påta oss det økonomiske ansvaret for at de fikk en ny plass å bo, sier Mæland.

Les flere saker hos: Rogalands Avis

Ble ditt drømmehus et mareritt? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken