*Nettavisen* Økonomi.

Dropper gigant-avtale med Norge

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

- Historisk, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg da gassavtalen verdt 100 milliarder kroner ble undertegnet for to år siden. Nå er avtalen gått i vasken.

02.12.03 14:02

I august 2001 bestemte polske gasskjøpere seg for å importere 74 milliarder kubikkmeter gass fra Norge over en periode på 16 år.

Gassen skulle fraktes til Polen via et helt nytt gassrør som skulle legges i Østersjøen. Med dette røret på plass, hadde de norske gasselgerne godt håp om å få solgt gass også til kjøpere på Østlandet og i Sverige.

Dropper avtalen
Med dagens gasspriser var avtalen med polakkene verdt nesten 100 milliarder kroner. Nå har Polen bestemt seg for å tre ut av avtalen med Statoil og SDØE, som står for størstedelen av den norske gasseksporten.

Informasjonssjef Kristin Bremer Nebben i Statoil sier beslutningen var ventet.

- Polen har vurdert hvor mye gass de trenger i framtida. Avtaleteksten innebærer at de kunne gå vekk fra avtalen, og de benyttet seg av dette forbeholdet innen fristen som var i går. De trenger ikke all gassen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Skrinlegger gassrør
Avtalebruddet betyr at planene om å bygge et gassrør fra Norge til Polen må droppes.

- Nå er det ikke aktuelt å bygge det gassrøret, framholder Bremer Nebben.

- Gassrøret hang i en tynn tråd også med Polen-avtalen. Vi har forsøkt å få solgt mer på veien, men det har vist seg å være vanskelig. Sverige har på mange måter det samme problemet som Norge, ved at det mangler infrastruktur på land. Dermed er det vanskelig å få solgt store gassmengder, tilføyer hun.

Mindre avtale
Statoil forsøker nå å få på plass en mindre avtale med polakkene. Fører forhandlingene fram, vil denne gassen trolig bli ført gjennom eksisterende gassrørledninger fra norsk sokkel og videre gjennom Tyskland til den polske grensen.

Norsk Hydro, som også hadde en salgsavtale med polakkene, opplyser at selskapet kansellerte sin avtale allerede i vår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.