Nettavisen skrev nylig om at kommentarfeltene hos Tine koker etter at plastskjeene i rislunsjen er byttet ut med en treskje.

Nå tar Q-sjef, Kristine Aasheim, til motmæle mot kritikere som omtalte skje-byttet som «Ren hysteri» og «Pygmeskje», på Facebook.

– Det er mange dilemmaer i klimakampen, men vi kan ikke la oss stoppe av at det er vanskelig å finne nye måter å gjøre tingene på i klima- og miljøarbeidet. Mange bekker små gjør en stor å, sier Q-sjef, Kristine Aasheim, til Nettavisen.

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, lar seg imidlertid ikke imponere, og stiller spørsmål ved hvor viktig klimahensyn egentlig er for produsenter som Q-meieriene.

– Du fritas ikke automatisk fra miljøansvar når du går over til bambus, uttaler han til Nettavisen.

Les også: Tror du det er ost på toppen av pizzaen? Nå reagerer bondelederen

- Problemet er engangsbruk

Q-meieriet lanserte nylig en bambus-skje i sine Skyr-produkter. Skje-byttet kom som følge av forbudet mot engangsplast, som ble innført i sommer.

Ifølge WWF havner 8.400 tonn plast i norsk natur hvert eneste år, som tilsvarer to kilo med plast per person. De skriver på sine hjemmesider at en god del kommer fra engangsplast.

Selv om engangsplast-skjeen er byttet ut med en skje i bambus, får imidlertid Q´s nylanserte skje ingen glitrende mottakelse. Mange setter spørsmålstegn ved om importert bambus er bærekraftig.

– Vi har vel nok tre i Norge, kommenterer en kritiker på meieriets hjemmeside.

Naturvernforbundet mener logikken i at enhver yoghurt skal ha en skje, er problematisk. Han etterlyser en mer helhetlig tankegang hos produsentene.

– Alle engangsprodukter er et miljøproblem, det mest miljøvennlige er å ha med sin egen skje, eller sin egen kopp, fastslår han.

Les også: Opp til tre ganger høyere pris for økologiske varer: – Bevisst utnytting av kunder.

Han hevder de fleste yoghurter inntas på kjøkkenbenken.

– Å bytte ut plast er bra, men vi trenger ikke skjeen i utgangspunket, så dette er et paradoks. Vi må bort fra engangssamfunnet, sier Gulowsen, og understreker:

– Vi kommer ikke dit hvis den enkelte bedrift får bestemme. Vi trenger politikere som vil bruke avgifter og påbud på engangsprodukter. Det er ingen tvil om dette skaper unødvendig forsøpling - uansett tre eller plast.

Les også: Coop trekker tilbake salat etter mistanke om E.coli

– Det finnes helt sikkert bedre løsninger

Flere kritikere skriver i meierienes kommentarfelter på Facebook at det er ulogisk å frakte bambus fra Kina til Norge, når man heller kunne brukt tre fra norske skoger.

Q-sjefens svar på kritikken er at det ble mye bismak da de forsøkte seg på en skje av bjørk i Skyr-yogurten. Aasheim sier til Nettavisen at de gjerne hører fra innovatører som ønsker å utvikle en skje i tre.

På kritikken fra Naturvernforbundet svarer hun at den medfølgende skjeen i Skyr er et ønske fra forbrukerne.

– Forbrukerne har vært klare på at de ønsker seg skje tilgjengelig i yoghurten, det viser også engasjementet rundt endringene som nå skjer. At det finnes bedre løsninger på både skje og beger for en porsjons-yoghurt fremover er helt sikkert, sier Aasheim, og fortsetter:

– Bambusskje er det beste alternativet vi har funnet så langt, men det finnes alltid bedre måter å gjøre ting på – så vi vil fortsette jakten på den ultimate plastfrie skjeen, gjerne produsert i Norge, på norske råvarer, svarer Q-sjefen.

Hun mener at fremtidens skje kanskje er en skje man kan spise.

– Det er ikke sikkert dette er en langsiktig løsning, men det er den beste løsningen i dag.

Imidlertid mener Aasheim det ikke er riktig at yoghurt spises på kjøkkenbenken, slik lederen i Naturvernforbundet hevder overfor Nettavisen.

– Porsjonsyoghurt står for en tredjedel av yoghurtmarkedet, og hovedandelen av disse benyttes utenfor hjemmet, sier hun.