I det siste har debatten rast om elsparkesykler i bybildet, spesielt i hovedstaden har det vært en het potet lenge. Det har blant annet vært mye snakk om hva man skal gjøre for å hindre kjøring i beruset tilstand, og nå viser det seg at en god andel i aldersgruppen 18-29 år har fyllekjørt med elsparkesykkel.

Undersøkelsen som ble gjennomført av YouGov for Trygg Trafikk og Tryg Forsikring, viste at 18 prosent av de mellom 18 og 29 år har brukt elsparkesykkelen minst en gang i beruset tilstand. 1008 respondenter, hvorav 505 er menn og 503 er kvinner, fikk følgende spørsmål: Har du noen gang brukt el-sparkesykkel i beruset tilstand?

Les også: Oslo kommune strammer inn for elsparkesykler

Ser vi på kjønnsfordelingen totalt, viser den at menn er langt mer risikosøkende enn kvinner. 10 prosent av menn sa «ja» til spørsmålet er overfor, og tilsvarende er det fem prosent av kvinnene som svarte «ja». I Oslo svarte 12 prosent av de spurte at de har brukt redskapet i beruset tilstand, noe som er en god del høyere enn resten landet.

Skummelt i Oslo

Enten man er fører eller uvitende forbigående på fortauet, så viser tallene at mange har opplevd farlige situasjoner. Nærmere en fjerdedel svarte «ja» på spørsmålet: Har du opplevd farlige situasjoner med el-sparkesykkel?

Blant de 1008 respondentene var tallet 23 prosent for menn og 22 prosent for kvinner, mens i Oslo var tallet hele 36 prosent, altså over en tredjedel har blitt utsatt for fare.

- Det er over 20.000 elsparkesykler i Oslo, og skadelegevakten rapporterer om hele 1600 ulykker på kun halvannet år, mange alvorlige. Oslo er en egen planet når det gjelder antallet elsparkesykler og ulykker, i de verste periodene blir titalls mennesker skadet, mange alvorlige, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Det kryr av dem i hovedstaden, og noen ganger er de mest til besvær for omgivelsene:

- Kunnskaps- og holdningsproblem

Den siste helgen i juni var elsparkesykkel-selskapet Voi ute i Oslos gater med en promillepatrulje. Over halvparten av dem som lot seg promilleteste hadde over 0,4 i promille. Den høyeste målte promillen var 1,7.

Les også: Voi promilletestet sparkesyklister – halvparten blåste til minst 0,4

- Fyllekjøring på elsparkesykkel er et kunnskaps- og holdningsproblem. Noen er ikke klar over regelverket, andre velger å kjøre ruspåvirket selv om de vet at loven brytes. Manglende kontroll er en stilltiende aksept for at fyllekjøring på elsparkesykkel er greit, sa Voi-sjef Christina Moe Gjerde til NTB.

Mange i hovedstaden har sett seg lei av dette, og i spørreundersøkelsen til Trygg Trafikk og Tryg Forsikring ønsker 51 prosent et forbud med utleie av elparkesykler på natten. Hele 77 prosent (133 personer) av de spurte i hovedstaden svarte også at det bør innføres egen promillegrense.

- Fra et forsikringsståsted er det bekymringsverdig, når nær halvparten av ulykkene skjer i beruset tilstand. Da faller gjerne alle forsikringer bort på grunn av uaktsomhet, noe som kan bli veldig dyrt for den det gjelder, forteller Brandeggen.