Du kan få 13 ukers ferie

Foto: Linn Bøhler (Nettavisen)

Nordmenn ønsker mye lenger ferie – og får det.

20.07.10 22:03

Hele 70 prosent av arbeidstakere mellom 25 og 39 år ønsker å jobbe i redusert stilling. Det viser en fersk undersøkelse Synovate har utført for Postbanken. Mange, da spesielt småbarnsforeldre, får ønsket innfridd.

Ifølge Postbankens forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm er ordninger med utvidet ferie og redusert stillingsbrøk fremtidens jobbgode.

- Arbeidsgivere som kan tilby ansatte fri i skoleferiene vil vinne kampen om arbeidstakerne. Utviklingen er i gang og ut fra egne observasjoner ser jeg at mange får innvilget ønske om redusert stillingsbrøk for å få ferier som tilsvarer skolens ferier, sier Dokk Holm til NA24.

Ni til 13 ukers ferie
Et typisk eksempel er småbarnsfamilier der begge foreldre er i jobb. For å få familiekabalen til å gå opp får gjerne foreldrene innvilget mellom ni og 13 ukers ferie per år. 13 ukers ferie tilsvarer en stillingsbrøk på cirka 80 prosent. Ferieukene fordeles typisk på fire til åtte uker om sommeren, én uke om høsten, to ukers juleferie, én ukes vinterferie og én ukes påskeferie.

- Arbeidsgivere trenger ikke ha fri i skoleferien som et varig tilbud. Undersøkelsen viser at behovet er størst i perioder når arbeidstakerne har barn i barnehage- og SFO-alder. Det å tilby skoleferiefri kun i disse periodene i livet tror jeg mange bedrifter vil vurdere som er nødvendig pris å betale for å kunne tiltrekke seg de beste hodene, sier Dokk Holm.

Yter mer
Dokk Holm tror svært mange arbeidgivere tjener på ordningene.

- Arbeidsgivernes fleksibilitet får de igjen i form av motiverte ansatte som ofte yter mer enn forventet. Foreldre med små barn jobber i gjennomsnitt fire timer overtid hver uke, sier Dokk Holm.

Hun tror unge arbeidstakere med ambisjoner uansett vil jobbe mye hvis jobben krever det, samtidig som stadig flere også vil ha tid til familie, reiser og fritid. Det gjelder også mennene, ifølge Dokk Holm.

Over halvparten vil jobbe mindre
I undersøkelse kommer det frem at hele 56 prosent av de spurte kan tenke seg å jobbe i redusert stilling.

Ønsket om å redusere arbeidstiden er klart større blant de med barn under 12 år enn blant dem med eldre barn. Omtrent halvparten av småbarnsforeldre vil ha fri én dag i uken, mens 30 prosent ønsker fri i skoleferiene og 20 prosent kan tenke seg sekstimersdag, viser undersøkelsen.

Ny trend
Hun mener forventet femtidig knapphet på arbeidstakere vil medføre at mange bedrifter vil måtte vurdere nye og utradisjonelle tiltak.

- Moderne arbeidstakere vil oppleve mer, og de vil følge opp barna sine. De vil ha både mer ferie og en karriere. Dette er en ny trend, og den vil arbeidsgiverne måtte ta hensyn til når de skal rekruttere morgendagens medarbeidere, sier Dokk Holm.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.