*Nettavisen* Økonomi.

Du kan få dobbelt så mange strømregninger

Foto: (Hafslund)

Og det skal være en god nyhet.

06.02.11 07:37

Nytt triks fra myndighetene skal hjelpe deg med strømregningen.

NVE, som styrer kraft- og nettleverandørene, sendte fredag ut et hasteskriv til samtlige nettselskaper i Norge.

Krav om flere avlesninger
I brevet varsler NVE at de vurderer å innføre nye krav til fakturering og måleravlsening. I korthet går forslaget ut på at nettselskapene kan bli tvunget til å lese av strømmåleren din minst en gang i måneden og sende deg regning månedlig.

I brevet innleder NVE med:

«fyllingsgraden i norske vannmagasin er lav, og kraftprisene vil denne vinteren sannsynligvis holde seg på et historisk høyt nivå. Det betyr at det nå er ekstra viktig med god informasjon til strømkundene»

- Krav om hyppigere måleravlesning og fakturering er ett av tiltakene som kan være aktuelt å innføre for å gi strømkundene bedre informasjon dersom kraftsituasjonen forverrer seg, sier seksjonssjef i NVE Thor Erik Grammeltvedt til NA24.

Kan bidra til lavere strømregninger
Grammeltvedt påpeker at det på det nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å innføre slike særskilte krav, men at det er viktig at nettselskap og kraftleverandører blir varslet om denne muligheten slik at de er forberedt dersom et pålegg kommer.

- I anstrengte kraftsituasjoner er det viktig med god informasjon til forbrukere om deres eget forbruk og de løpende kostnadene ved dette, påpeker han.

- Strømkundene kan selv være med på å redusere sin strømregning gjennom å begrense strømforbruket. Hyppigere måleravlesning og fakturering er med på å bevisstgjøre forbrukerne, sier Grammeltvedt.

- Hvor mye kan kunder spare på å motta regninger hyppigere?

- Hvor store utslag på strømregningen hyppigere informasjon vil gi, har vi ingen erfaring med. Vi vet imidlertid at både næringsliv og privatkunder som driver aktiv energiplanlegging som regel kan redusere strømregningen uten at dette går ut over komforten, sier Grammeltvedt.

Ikke nok
Fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerradet har sans for tiltaket, men mener det ikke er nok.

- Økt bevisstgjøring er viktig og det er ingen dum ide å lese av måleren oftere, men skal dette virkelig monne, trenger norske forbrukere automatiserte systemer. Derfor er det langt viktigere at NVE setter fart i arbeidet med innføring av automatiske strømmålere (AMS), slik at vi kan få på plass bedre styringssystemer for strømbruken vår. Først da vil norske forbrukere få en reell mulighet til å følge med og utnytte fordelene som ligger i en bevisst strømbruk, sier Øines til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag