Gå til sidens hovedinnhold

Du kan få et skattefritt lån fra arbeidsgiver

Du kan låne nesten 60.000 kroner fra arbeidsgiveren din, uten å skatte av det.

For små lån inntil 3/5 av grunnbeløpet i folketrygden, og som betales tilbake i løpet av tolv måneder, er det ingen inntektstillegg.

Grunnbeløpet er fra mai 2019 på 99.858 kroner. Dermed kan du låne 59.915 kroner rentefritt av arbeidsgiveren din et helt år uten at du må skatte av denne fordelen. Gjennomsnittlig lån gjennom året blir halvparten av dette (29.957 kroner).

Kravet for at du ikke skal beskattes for dette er at lånet nedbetales i løpet av ett år. Du kan ikke få et nytt lån før det eksisterende er nedbetalt.

Dette tjener du

Den økonomiske fordelen blir større jo dyrere lån du har som du kan refinansiere.

Har du et forbrukslån eller kredittkortlån kan fordelen bli på flere tusen kroner. Slike lån kan ha effektive renter opp mot 30 prosent. Med 18 prosent nominell rente på forbrukslånet, er verdien av å få arbeidsgiverlånet 4.206 kroner (etter skatt).

Låner du pengene av arbeidsgiveren din og setter dem på en høyrentekonto ett år (til 2,0 prosent), vil verdien etter skatt være 467 kroner.

Les også

Kalkulatorer: Dette er effekten av en renteøkning for privatøkonomien

Normalregelen for arbeidsgiverlån

Hvis du tar opp et «normalt» lån fra arbeidsgiver, blir du fordelsbeskattet hvis renten ligger under normrentesatsen. Hvis det gis en rente lavere enn normsatsen, vil differansen bli skattlagt som inntekt.

Reglene er slik at du kan trekke fra renteutgifter tilsvarende normrentesatsen (selv om lånerenten er lavere enn normrenten) av lånet. I praksis blir det derfor kun trygdeavgift og trinnskatt på rentefordelen.

Kommentarer til denne saken