Gå til sidens hovedinnhold

- Du kan kreve lønnen i kontanter

Dersom vekterstreiken fortsetter kan en løsning være å be om å få lønnen i kontanter.

Er du avhengig av kontanter kan tilværelsen bli vanskelig ettersom stadig flere minibanker tømmes på grunn av vekterstreiken.

Les mer: De første minibankene er gått tomme

En løsning kan være å be om sjefen om å betale ut lønnen i kontanter.

- Slik vi tolker arbeidsmiljøloven skal faktisk lønnsutbetalingen skje i kontanter, mindre noe annet er avtalt, sier informasjonssjef jenny Ann Hammerø i LO til Nettavisen.

Hun opplyser videre at den viktigste avtalen om utbetaling av lønn står i Hovedavtalen mellom LO og NHO.

- Her står det at «Utlønning skal foregå over bank hvis bedriften ønsker det», sier Hammerø.

Men det er usikkerhet knyttet til om du faktisk kan kreve det.

- Ja, det går an å be om å få lønnen i kontanter, men det er tvilsomt om du har krav på det, sier leder i Arbeidstilsynets svartjeneste Birgit Espejord Jensen til Nettavisen.

Jensen opplyser at det er arbeidsavtalen eller arbeidskontrakten som bestemmer hvordan lønnen skal utbetales.

- Ifølge arbeidsmiljøloven skal arbeidsavtalen inneholde et punkt som forteller hvordan lønnen skal utbetales. For de aller fleste vil avtalen inneholde en setning som ganske enkelt forteller at lønnen utbetales til bankkonto på en gitt dato hver måned, sier Jensen.

Dersom arbeidsavtalen mangler informasjon om utbetalingsmetode er det hevdvunnen skikk som gjelder. I våre dager betyr det overføring til bankkonto.

- Det vil være svært tungvint for arbeidsgiver å begynne å betale lønn i kontanter slik som man gjorde i gamle dager. I tillegg er det jo mye mindre sikkert både for arbeidsgiver og arbeidstaker og oppbevare så store kontantsummer, sier Jensen.

Dette sier arbeidsmiljøloven:
Paragraf 14-6. Minimumskrav til innholdet i den skriftlige avtalen

i) den gjeldende eller avtalte lønn ved arbeidsforholdets begynnelse, eventuelle tillegg og andre godtgjøringer som ikke inngår i lønnen, for eksempel pensjonsinnbetalinger og kost- eller nattgodtgjørelse, utbetalingsmåte og tidspunkt for lønnsutbetaling

Snart tomt
Ifølge landets største bank, Dnb Nor, vil mer eller mindre samtlige av bankens minibanker være tomme for kontanter i slutten av uken.

- Onsdag registrerte vi at 80 prosent av våre minibanker ennå var i drift med kontanter. Men vi så at beholdningen var liten og vi regner med at alle er tomme når helgen begynner, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen.

Banken har sett tendenser til hamstring av kontanter.

- Vi tror vel ikke veldig mange får problemer på grunn av kontantmangel. Nordmenn er verdensmestre i kortbruk og vi har også en større tetthet av bankterminaler enn noe annet land, sier hun.

Innkalt til megling
Partene i vekterstreiken sitter nå i møte hos riksmeglingsmannen.

1003 vektere gikk ut i streik da konflikten var et faktum sist lørdag. Sikkerhetskontrollen på flere flyplasser var blant de tingene som ble berørt. Norsk Arbeidsmandsforbund trappet tirsdag opp streiken da ytterligere 1500 la ned arbeidet. Det fikk umiddelbart konsekvenser for fyllingen av en rekke minibanker. Norsk Arbeidsmandsforbund har varslet at de vil trappe opp ytterligere fra 21. juni hvis det ikke blir en løsning.

Nettavisen følger meglingen her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken