Gjennom hele høsten har norske strømpriser blitt presset til nye rekordnivåer. Årsaken er at vi er koblet til det europeiske strømmarkedet der prisene har skutt til himmels.

Høye priser i Europa, gir høye priser i Norge.

Strømprisen gikk under gulvet

Men i romjulen og de første dagene etter nyttår, var det noe som skjedde: Strømprisene i Europa gikk rett i bakken.

Les også: Derfor fikk vi plutselig den dyreste strømmen i Europa: - Har malt seg inn i et hjørne

I perioder var strømmen i Europa mer enn gratis: De betalte for å bli kvitt den. Natt til mandag betalte både Tyskland, Nederland og England oss penger for å ta imot strøm de hadde til overs. Danmark sendte den gratis over.

Dette er situasjonene tilhengere av utenlandskabler har fristet med: Vi selger strømmen dyrt, og så kjøper vi den tilbake billig.

Prisen i Norge endret seg nesten ikke

Men selv om prisene til landene vi har strømkabler til gikk rett i bakken, forble prisene stabilt høye i Sør-Norge. Gjennom hele romjulen har Sør-Norge jevnt over hatt Europas høyeste strømpriser.

I timene da Norge fikk betalt for å ta imot strøm, var spotprisen i Sør-Norge rundt 122 øre (pluss avgifter). Det er faktisk et høyere nivå enn etter at prisene i Europa igjen gikk opp til omtrent våre nivåer.

Hvordan er dette mulig?

Årsaken til den spesielle situasjonen er en kombinasjon av hvem som får pengene når Norge får betalt for å ta imot kraft, og det faktum at Norge i all hovedsak benytter seg av vannkraft.

- Jeg har forsøkt å finne en analogi som folk kan forstå. Det er litt som om en fiskehandler som får 800 kg med torsk som går ut i dag, og som han derfor bare må bli kvitt, og setter prisen svært lavt, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Nettavisen.

- Litt lenger ned i gata er det en annen fiskehandler som har god torsk som varer noen uker til. Han trenger ikke å sette ned prisen like mye, for den gode fisken kan selges de neste dagene i stedet, sier han

Det som skjedde i romjulen var at det ble produsert enormt mye vindkraft i Europa, samtidig som forbruket var lavt. Siden strøm må brukes samtidig som den produseres, presset dette prisene i bunn.

- Når Norge får inn mer strøm fra import, tar vannkraftprodusentene den dyreste produksjonen bort, men resten av vannkraftverkene som starter opp setter ikke ned prisen til noen få øre, siden alternativet er at de kan spare vannet til senere.

Les også: Skyhøye strømpriser: Norge eksporterer 17 ganger mer enn vi importerer

Det er Statnett som tjener på bompenger

Det er heller ikke slik at de du kjøper strøm av i Norge mottar masse gratis strøm de kan selge videre til deg som kunde. Prisforskjellen på den prisen vi har i Sør-Norge, og den som vi henter fra utlandet, er det eierne av utenlandskablene som stikker av med.

Strømkablene til utlandet eier Statnett halvparten av, og den andre halvdelen tilhører landet kabelen går til.

Hvis strømmen er -20 øre i England, og koster 100 øre i Norge, betales det bompenger på transporten på totalt 120 øre. Halvparten av dette går til Statnett.

Les også: Nettleien din øker kraftig - samtidig har staten 10-doblet utbyttet fra Statnett

- Mellomlegget mellom veldig lav utenlandsk pris, og høy norsk pris, er flaskehalsinntekter. Halvparten av dette går til Statnett, som igjen fører til lavere nettleie, sier Gilje.

- Det argumentet er vel ikke så veldig relevant? Flere utenlandskabler har gitt høyere strømpriser, og nettselskapene har skrudd opp nettleien fordi økt strømpris har gitt høyere tap. Så totalen blir jo høyere, ikke lavere nettleie?

- Det kan stemme i situasjonen vi har nå med veldig høye strømpriser, men dette er ikke normalen. I fjor hadde vi veldig lave strømpriser, i tillegg til gode flaskehalsinntekter, noe som holdt prisene nede, sier Gilje.

- Viser ikke dette at nye utenlandskabler gjør at vi importerer høye strømpriser, men ikke lave priser?

- Det er ikke slik at vi hadde vært upåvirket av situasjonen i Europa uten de nye kablene til England og Tyskland. Vi hadde blitt påvirket gjennom tilkobling både til Sverige, Nederland og Danmark. Da måtte vi isolert oss helt, men nå sier jo både Danmark og England at de skal bli netto eksportører av kraft, og da ville det jo vært veldig dumt å melde seg ut.

- Vannkraften gjør at norske priser i snitt fortsatt ligger lavere enn landene rundt oss. Når vi i noen enkelttimer får veldig høye priser, er det fordi vi ikke har nok produksjon til å dekke både innenlands forbruk og eksport, men normalen er at vi har mye jevnere priser. Vi får ikke priser som går virkelig til himmels, og vi blir ikke med helt til bunns.

Et eksempel på dette ser man på strømprisen onsdag: Mellom klokken 18 og 19 koster strømmen i England over 3,2 kroner per kWh, mens den i Sør-Norge bare er marginalt dyrere enn da vi fikk betalt 30 øre per kWh for å ta imot strømmen fra nettopp England.

Les også: Overbevist om høyere strømpriser framover: - Det er ikke tvil!