Duket for råbillig flaskeøl på bar

Ølkrigen gjør at utestedene nå kan tilby sine gjester øl til ti kroner flaska, og fortsatt tjene gode penger.

22.04.04 11:06

Siden slutten av forrige uke har Ola og Kari Nordmann kunnet gå i butikken og sikre seg øl til 6,50 kroner per flaske. Den hissige priskrigen gjør at butikkene faktisk er med på å subsidiere ølhundene. Bare avgiftene på en flaske øl utgjør 6,68 kroner.

Ifølge Rusmiddeldirektoratet er det ingen ting som hindrer landets utesteder i å kjøpe det ølet de trenger i butikken i stedet for hos bryggeriet. I tillegg til innkjøpsprisen på 6,50, trenger utestedet kun å betale en omsetningsavgift på 31 øre per solgte liter.

Forskjellen på inn- og utgående moms kommer på toppen, men utestedet kan selge flaskeølet videre til godt under ti kroner flaske og fortsatt tjene penger på det.

Velger utestedet å selge billigølet til 15 kroner, har de sikret seg en fortjeneste på rundt sju kroner per flaske.

I dag ligger flaskeølprisen på landets utesteder typisk på mellom 30 og 40 kroner.

Direktør Per Ødegård i Reiselivsbedriftenes Landsforening medgir at ølprisen er en viktig faktor for utesteder som vil tiltrekke seg flere gjester. Likevel tror han ikke salget av flaskeøl vil ta av i kjølvannet av ølkrigen i butikkene.

- Jeg tviler på at utestedene begynner å selge flaskeøl selv om det er billigere. De store utestedene har ikke kapasitet til å gå over til flaskeøl. Det blir for mye tomflasker og styr, påpeker han overfor TV 2 Nettavisen.

Ifølge Ødegård utgjør salget av flaskeøl i dag en beskjeden andel av totalomsetningen for de fleste utestedene. Noen utesteder kan imidlertid komme til å kutte prisene.

- Flaskesalget er et supplement for noen, påpeker Ødegård.

Også prisen på ordinære halvlitere kan bli kuttet for å unngå at folk blir sittende hjemme og drikke billigøl dersom ølkrigen blir langvarig. RBL har varslet at de om kort tid vil starte forhandlinger for å presse ned innkjøpsprisen fra bryggeriene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag