Gå til sidens hovedinnhold

«Dumme» strømkunder betaler for mye

Norske strømkunder har betalt 600 millioner kroner for mye i året fordi de av gammel vane holder på en dårlig og dyr avtaletype. Se her hvordan du får billigere strøm.

Strømmen ville blitt 600 millioner kroner billigere i året for husholdningene hvis de valgte å kjøpe strømmen til spotpris heller enn på såkalt standard variabel kontrakt, som tradisjonelt har vært det vanlige, melder VG.

I snitt har strømmen vært 3 øre dyrere pr. kilowattime for denne kontraktstypen, ifølge VG. For en husholdning med et forbruk på 20.000 kilowattimer, utgjør dette 600 kroner ekstra hvert år. Likevel bruker 66 prosent av kundene denne typen avtale.

- Det finnes ingen gode argumenter for denne kontraktsformen. Denne gir ikke trygghet mot prishopp, og du får ikke vær med ned når strømprisen er lav, sier informasjonsdirektør Svein Thompson i Prosessindustriens Landsforening, som organiserer Norges mest profesjonelle kraftkjøpere i tungindustrien.

Mens spotprisen følger prisen på kraftbørsen med et fast, og lite, påslag, setter kraftselskapene selv fritt prisen på standard, variabel kraft. Men erfaringen viser altså at selskapene bruker denne fleksibiliteten til å ta ut en større margin enn ved spotpris.

Den tredje varianten er fastpris, hvor man får en gitt pris i en periode på for eksempel tre år.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken